Wspólnotowy import świeżych owoców i warzyw z krajów trzecich wyniósł w pierwszej połowie 2021 r. 11,4 mln ton i 11,785 mln euro, co stanowi wzrost o 3% ilości i 2% wartości w porównaniu z analogicznym okresem 2020 r., według danych Eurostatu .
Według Chilijskich Producentów Borówki, eksport w sezonie 2021/22. znacznie spadł ze względu na problemy z transportem morskim i trudności w przyciągnięciu siły roboczej w związku z wpływem Covid-19. Od początku sezonu dostaw (wrzesień 2021 r.) na eksport trafiło 43 641 ton chilijskich jagód, czyli o 7% mniej niż podaż z poprzedniego sezonu.
Mimo kiepskiej pogody producenci zapełnili dziś po brzegi jabłkami alejki przeznaczone do handlu owocami na Broniszach. Niestety w godzinach porannych kupujących było conajmniej o połowę mniej niż w inne czwartki o tej porze.
Jak informuje portal EastFruit jabłka z Ukrainy i Mołdawii z powodzeniem sprzedają się w Tadżykistanie, mimo nadmiaru lokalnych produktów , na tadżyckim rynku pojawiły się hurtowe partie jabłek z Ukrainy i Mołdawii, które mimo stosunkowo wysokiej ceny i nadpodaży lokalnych produktów ogrodniczych, sprzedają się z dużym powodzeniem. Dlaczego jest popyt na drogie importowane jabłko, podczas gdy lokalne produkty są sprzedawane z wielkim trudem?
Według Bakhtiyora Abduvokhidova, konsultanta Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) , lokalne i importowane jabłka sprzedawane są w zupełnie innych segmentach. „Kupujący w supermarketach wolą jabłka importowane, ponieważ mają wyższe parametry jakościowe: duży kaliber, jabłka skalibrowane pod względem wielkości i koloru, pięknie wyglądają i są dobrze przechowywane, co zmniejsza ryzyko supermarketu” – wyjaśnia ekspert.
Według niego jabłko z Mołdawii sprzedawane jest hurtowo ok. 1,95 dolara za kg!, natomiast jabłko z Ukrainy kosztuje 1,69 dolara. Na rynku jest jabłko Golden Delicious z Mołdawii i czerwone jabłka z Ukrainy. Jednocześnie lokalne tadżyckie jabłko mniej lub bardziej dobrej jakości można kupić 2,5 razy taniej - za 8 somoni (0,71 USD), a jabłko niskiej jakości - za 3-4 somoni za kg luzem (0,26-0,36 USD) .
Ceny hurtowe jabłek w Tadżykistanie są średnio dwa razy wyższe niż w Mołdawii i trzykrotnie wyższe niż na Ukrainie. Jednocześnie pod względem jakości jabłko z Mołdawii i Ukrainy przewyższa jabłko z Tadżykistanu!
„Na tle wysokich cen jabłek ciągle słyszymy, że ogrodnicy w Tadżykistanie są rozczarowani biznesem jabłkowym, uznając go za nieopłacalny! Moim zdaniem głównym powodem jest ogromny brak wiedzy i doświadczenia w intensywnym ogrodnictwie w kraju, co prowadzi do wielu błędów i wyjątkowo niskich plonów oraz niskiej jakości produktów w porównaniu z Mołdawią i Ukrainą. Ale w nowoczesnym ogrodnictwie o sukcesie firmy decyduje jakość produktów i wydajność ich uprawy ”- wyjaśnia Andriy Yarmak, ekonomista w Departamencie Inwestycji FAO .
„Moim zdaniemodowiednie inwestycje w uprawę jabłek w Tadżykistanie, podlegające profesjonalnemu podejściu do biznesu, tj. uprawa, przetwórstwo i przechowywanie może być bardzo atrakcyjne, a biznes bardziej opłacalny niż na Ukrainie czy w Mołdawii, biorąc pod uwagę wysokie ceny jabłek w tym kraju – podsumowuje Andriy Yarmak.
Źródło:eastfruit
Z niepokojem obserwujemy coraz więcej zachorowań na COVID, także w naszym sadowniczym środowisku. Rośnie zagrożenie epidemiologiczne. W duchu odpowiedzialności za wszystkich, którzy odwiedzają nasze spotkanie w Sandomierzu, podjęliśmy decyzję o przeniesieniu daty tegorocznej edycji na 6 i 7 kwietnia 2022. Mamy nadzieję, że nasza decyzja spotka się z Państwa zrozumieniem i akceptacją.
Zapraszamy do gościnnego Sandomierza 6 i 7 kwietnia 2022!
Organizatorzy
W zakończonym właśnie roku głównymi kierunkami mrożonych truskawek z Peru były Ameryka Północna, Ameryka Łacińska, Azja, Europa i Oceania. Nie zarejestrowano żadnych wysyłek do Afryki.
WAPA, Światowe Stowarzyszenie Jabłek i Gruszek, opublikowało dziś pierwsze w tym sezonie dane dotyczące zapasów jabłek i gruszek.
Do 28 stycznia 2022 r. ARiMR przyjmuje wnioski o „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” w ramach tzw. małego przetwórstwa lub rolniczego handlu detalicznego (RHD).
Bruce Barritt, ogrodnik i twórca Cosmic Crisp®, 20 lat temu ruszył z misją stworzenia produktu idealnego, chciał uzyskać jędrne, chrupiące i soczyste jabłko. Po próbach zapylania krzyżowego, degustacji i testowania, a także badań i rozwoju w ramach programu hodowli owoców Uniwersytetu Stanu Waszyngton, odkryto jabłko Cosmic Crisp®.
Strona 8 z 9