Katalońskie Stowarzyszenie, AFRUCAT, przedstawiło w sobotę podsumowanie stanu rynku jabłek, w którym odnotowuje się, że koszty produkcji wzrosły o 41%.
Dyrektor generalny Afrucat, Manel Simón, ocenia łączny wzrost kosztów produkcji jabłek na 41%, tak że „dziś w Hiszpanii wyprodukowanie kilograma jabłek kosztuje około 89 centów, podczas gdy trzy lata temu kosztowało 63,2 centa”.
Liczby te są spowodowane przede wszystkim wzrostem siły roboczej, surowców, ostatnimi podwyżkami cen energii elektrycznej, a także wzrostem zapotrzebowania na innowacje, gwarancje zdrowotne, kontrole, certyfikaty… czyli tego czego coraz bardziej domaga się rynek.
Z kolei na podstawie danych zaczerpniętych z najnowszego Infolinealu, który rejestruje ceny owoców w punktach sprzedaży w Hiszpanii, wykryto, że od 2019 r. cena sprzedaży jabłek wzrosła średnio tylko o 6%..
Źródłó: AFRUCAT