Greckie gruszki zostały prawie w pełni zebrane na ten sezon, mówi Paris Karastergios, koordynator importu-eksportu greckiego eksportera produktów Kastargiou P. Bros SA: „Zakończyliśmy zbiory naszych gruszek w około 90% zebranych, z zaledwie kilkoma partiami pozostałych owoców. W chwili obecnej zbiór trwa nadal z odmianami:. Highland, Sissy i Williams. Jeśli chodzi o jakość, w tym sezonie grecka pogoda sprzyjała gruszkom. Nie było większych szkód spowodowanych przez mrozy podczas kwitnienia, co było naszym głównym problemem w zeszłym roku. Ponadto w okresie zbiorów, który trwał od 20.07 do 22.08, nie było opadów deszczu, a temperatura nie przekraczała 35 stopni Celsjusza, więc nie mieliśmy też gruszek poparzonych słońcem.
Do 30 września 2022 r. koła gospodyń wiejskich mogą ubiegać się o dofinansowanie na realizację zadań związanych z działalnością statutową.
Ulewne deszcze w zeszłym tygodniu zrujnowały letnie zbiory. Zbyt dużo wody spadającej w ciągu kilku godzin spowodowało bowiem zjawisko „pękania”owoców
Sezon jabłkowy w Gruzji powoli wchodzi w pełni w życie, a na rynku pojawiają się eksportowe odmiany. Gala pojawiła się pierwsza. Teraz średnia cena hurtowa za kilogram wynosi 2 lari (0,70 USD). Zwykle sezon eksportowy zaczyna się od Gali, ale nie zebrano jeszcze wystarczającej ilości owoców.
W związku z wojną, wyższymi cenami paliwa, pestycydami, zwiększonymi kosztami pracy, wyższymi cenami i bardziej skomplikowaną logistyką, koszt jabłek wzrósł o 30%- Taras Melnyk, dyrektor ogrodnictwa w Gospodarstwie Gadz.
W europejskiej puli stworzonej specjalnie w celu pozycjonowania SweeTango® pięć krajów produkujących nadal inwestuje, aby wspierać trend zakupowy przez kanał dystrybucji i rosnącą liczbę konsumentów, którzy doceniają niezrównane właściwości tego jabłka premium, takie jak bardzo świeży smak, chrupkość i soczystość.
Od pierwszych dni sierpnia znajdziemy go w działach owocowo-warzywnych w całej Europie, a jego letni smak będzie nam towarzyszył do końca października.
Wiele godzin nasłonecznienia i optymalne warunki pogodowe po kwitnieniu zapewniły najlepsze ekologiczne jabłka nad Jeziorem Bodeńskim.
We Włoszech klimat stopniowo staje się bardziej tropikalny, z długimi okresami suszy, łagodnymi lub wysokimi temperaturami przez większą część roku oraz sporadycznymi ekstremalnymi warunkami pogodowymi, takimi jak obfite opady deszczu i porywy wiatru, które mogą osiągać prędkość 100 km/h.
Sezon jagodowy oficjalnie zawitał do Waszyngtonu. Tegoroczny plon ma być ogromny.
Jagody Sekoya są obecnie dostarczane z Peru i będą zwiększać ilość do września, a szczyt przypada na październik i listopad. Ta grupa odmian borówki została wybrana ze względu na specyficzne cechy, które są korzystne zarówno dla hodowców, jak i konsumentów. „Cztery odmiany w ramach grupy Sekoya to Pop, Beauty, Crunch i Grande”, mówi Ryan Lockman z North Bay Produce. „Te wyselekcjonowane odmiany oferują doskonałą konsystencję, smak, trwałość i wielkość, a także są przyjazne dla producentów”.
Związek Spółdzielni Owocowych Południowego Tyrolu z Terlan obejmuje 12 spółdzielni z 4600 rodzinnymi gospodarstwami, z których 300 jest czysto ekologicznych.
Strona 32 z 70