sobota, 20 kwiecień 2024
Jagody Sekoya dostarczane z Peru do Stanów

Jagody Sekoya są obecnie dostarczane z Peru i będą zwiększać ilość do września, a szczyt przypada na październik i listopad. Ta grupa odmian borówki została wybrana ze względu na specyficzne cechy, które są korzystne zarówno dla hodowców, jak i konsumentów. „Cztery odmiany w ramach grupy Sekoya to Pop, Beauty, Crunch i Grande”, mówi Ryan Lockman z North Bay Produce. „Te wyselekcjonowane odmiany oferują doskonałą konsystencję, smak, trwałość i wielkość, a także są przyjazne dla producentów”.

Dla North Bay jest to pierwszy rok, w którym ma znaczące ilości dostępne w całych Stanach Zjednoczonych i pracuje nad całorocznym programem odmian Sekoya, zarówno w zakresie sprzedaży detalicznej, jak i usług gastronomicznych. (W zeszłym roku przeprowadzono testy w regionach testowych w celu oceny odmian.) „Obecnie Peru jest największym regionem uprawy tych wyjątkowych jagód, ale nasadzenia i produkcja nadal rosną w innych regionach, takich jak USA, Meksyk, Europa i Afryka, aby utrzymać przez okrągły rok dostępność wraz ze wzrostem popytu” – mówi Lockman.

Tymczasem popyt w handlu detalicznym jest wysoki, a Lockman powiedział, że imprezy promocyjne, takie jak Fall Creek/Sekoya Field Days, odniosły duży sukces wśród klientów detalicznych, podobnie jak indywidualne imprezy próbkowania, które przeprowadził. „Wierzymy, że kiedy ten blues trafi na usta konsumentów, wrócą do swojego ulubionego sklepu po więcej”, mówi. Przewiduje się również, że konsumpcja będzie się rozwijać, gdy produkt stanie się łatwiej dostępny. Obecnie North Bay ma organiczne i konwencjonalne odmiany Sekoya dostępne w opakowaniach 12 x 6 uncji, 8 x 18 uncji i 12 x 18 uncji i będzie oferować Sekoya w wersji konwencjonalnej i ekologicznej przez cały rok.

Patrząc w przyszłość, Lockman zauważa, że ​​ta grupa odmian borówki rośnie w areałach w środowiskach bez chłodu i o wysokiej temperaturze.

Źródło:Freshplaza

Log in or Sign up