Zamiar rządu, aby obniżyć stawkę VAT na owoce i warzywa do 0 procent, jest skomplikowany i zapewnia niewielką wartość dodaną pod względem zdrowotnym. SEO Economic Research wyciąga ten wniosek w badaniu wykonalności wspomnianej obniżki podatku VAT. NFO uważa ten wynik za "bardzo rozczarowujący".
Zdaniem badaczy trudno m.in. właściwie określić, które produkty należą następnie do grupy "owoce i warzywa" i powinny podpadać pod stawkę zerową. Może to prowadzić do wielu dyskusji i sporów prawnych, częściowo dlatego, że produkty są często przetwarzane.
Ponadto naukowcy twierdzą, że obniżenie stawki VAT przyniesie jedynie ograniczone korzyści zdrowotne i zwiększy spożycie owoców i warzyw nawet o cztery procent. Wynika to z faktu, że zniesienie podatku VAT tylko w ograniczonym stopniu obniża cenę produktu w euro. Badacze SEO uważają, że przy kosztach zniesienia podatku VAT – prawie 550 do 950 milionów euro – można podjąć skuteczniejsze działania, aby ludzie żyli zdrowiej.
NFO odnotował raport z rozczarowaniem. René Simons, dyrektor NFO ds. pracy i podatków: "Każda zachęta do zdrowego odżywiania pomaga społeczeństwu i sektorowi. Jeśli o mnie chodzi, czteroprocentowy wzrost konsumpcji – który mógłby być również wyższy – z pewnością ma znaczenie. Również dla nas jako sektora. Ale jednocześnie musimy być realistami. W polityce było już wiele wątpliwości co do wykonalności i myślę, że jest to ostateczny cios dla planu. Oczywiście obserwujemy rozwój sytuacji, ale w tej chwili wydaje się, że przegraliśmy bitwę. Nie inaczej jest w tym przypadku".
Simons wskazuje, że dobre przepisy i plany są coraz częściej zabijane w Hadze, ponieważ ministerstwa nie odnoszą sukcesów pod względem wdrażania. "Szkoda. Nasz sektor ulega znacznym zmianom".
Źródło: https://www.nfofruit.nl/