Pierwsze włoskie zbiory gruszki Fred®, nowej odmiany gruszy rumianej, uprawianej we Włoszech wyłącznie przez członków Grupy Origine, zostały pomyślnie zakończone. Gruszka Fred wyróżnia się wydajnością, wczesnym wejściem do produkcji, niską wrażliwością na zarazę ogniową, a przede wszystkim tolerancją na brązowe plamy.
Odporność na brązowe plamienie, potwierdzona badaniami przeprowadzonymi w 2021 roku przez dr Marinę Collinę z Uniwersytetu Bolońskiego, została w pełni potwierdzona w terenie. Oprócz działek Abate silnie dotkniętych plamistością, rośliny Fred były całkowicie zdrowe i wymagały znacznie mniej zabiegów.
Zebrane owoce mają dobry kształt i wielkość, z doskonałą zawartością cukru i będą przechowywane przez kilka tygodni, zanim trafią na rynek. Tegoroczne zbiory są ograniczone do kilkudziesięciu ton, ale w najbliższych latach do produkcji wejdą działki obsadzone w ostatnich trzech latach, więc wolumeny handlowe będą szybko rosły.
Zainteresowanie tą uprawą potwierdza udział ponad 50 rolników i techników w zorganizowanym przed zbiorami Dniu Otwartym. Podczas spotkania przeanalizowano charakterystykę Freda, który reprezentuje jedną z nielicznych dostępnych nowości odmianowych dla gruszek.
Nowość nie tylko z punktu widzenia produkcji, ale także konsumpcji, ponieważ Fred łączy cechy, które cenią miłośnicy gruszek, takie jak delikatna słodycz i aromat, z chrupiącą, a zarazem soczystą konsystencją.
Źródło:
Grupa Origine