wtorek, 23 kwiecień 2024
Niemcy: Izba Rolnicza oczekuje dobrych zbiorów śliwek

W Dolnej Saksonii rozpoczęły się zbiory śliwek. Producenci spodziewają się w tym roku dobrych do bardzo dobrych zbiorów śliwek  dla wszystkich odmian.  „Dobry zbiór owoców ma coś wspólnego z wiosną: było słonecznie i sucho, więc pszczoły mogły dobrze latać”, wyjaśnia dr. Matthias Görgens, zastępca kierownika instytutu badawczego uprawy owoców (OVA) w Jork w powiecie Stade, który należy do Izby Rolniczej Dolnej Saksonii (LWK).

„Tegoroczne zbiory rozpoczynają się około dziesięć dni wcześniej niż w ubiegłym roku, a zatem są zgodne ze średnią z ostatnich dziesięciu lat.” Średnio-wczesna odmiana Tegera jest obecnie zbierana na Dolnej Łabie, a następnie Topfive i Hanita.

Według Federalnego Urzędu Statystycznego w 2021 roku sadownicy w Dolnej Saksonii zebrali 2544 tony śliwek. Owoce pestkowe uprawiano w zeszłym roku na 237 hektarach, plon wyniósł około 10,7 ton z hektara.

Ponieważ owoce nie dojrzewają w tym samym czasie, żniwiarze muszą zbierać drzewa do trzech razy. Pomocnik poradzi sobie nawet z 50 kilogramami na godzinę.. Zbiory trwają do początku października.

Na Dolnej Łabie rośnie 150 000 drzew  śliwy. Sadownicy muszą czekać pięć lat, zanim będą mogli w pełni zebrać swoje owoce. Odmiany takie jak Jojo, Doppelte Hauszwetsche, Fellenberg, Tegera i Haganta nadal znajdują się w pierwszej szóstce nowych nasadzeń. „Śliwki i śliwki z Altes Land są szczególnie poszukiwane w marketingu bezpośrednim, na przykład w sklepie przy gospodarstwie lub na cotygodniowym targu”, wyjaśnia Martin Kockerols, specjalny doradca ds. owoców pestkowych w OVA. Z kolei śliwki z południowych Niemiec i zagranicy częściej trafiają na półki supermarketów.

Kryterium jakości śliwek jest warstwa wosku, która z zewnątrz wygląda jak szron i chroni owoce przed wysychaniem. Powinno to być nieuszkodzone i zmyte dopiero na krótko przed spożyciem, wyjaśnia Heike Dittmer, ekspert ds. Żywienia w LWK. Dojrzałe śliwki plonują lekko pod naciskiem i powinny być wybarwione i niezbyt twarde przy zakupie, ponieważ zielone obszary nie dojrzeją nawet po dłuższym przechowywaniu. Zawinięte w wilgotną szmatkę dojrzałe śliwki można przechowywać w lodówce od kilku dni do tygodnia, w zależności od odmiany. Bez pestek i głęboko mrożone śliwki można spożywać przez cały rok.

Skórka śliwek zawiera duże ilości pektyny i błonnika pokarmowego. Według eksperta ds. żywienia LWK pobudzają one aktywność jelit, a tym samym wspomagają trawienie. Jednak śliwki i śliwki mają również działanie przeczyszczające ze względu na zawarty w nich sorbitol, który jest znany jako substytut cukru i może być metabolizowany przez organizm tylko w ograniczonych ilościach. Ponadto śliwki i śliwki składają się w ponad 80 procentach z wody i mają dodatkowy efekt drenujący ze względu na zawarty w nich potas.

Źródło: Izba Rolnicza Dolnej Saksonii

Log in or Sign up