czwartek, 25 kwiecień 2024
Włochy: rolnictwo ekologiczne osiąga rekord

Obszar poświęcony uprawom ekologicznym we Włoszech sięga 2,1 miliona hektarów, co oznacza nowy historyczny rekord, który podwoił się w ciągu ostatniej dekady, napędzany konsumpcją Włochów, którzy coraz częściej szukają naturalnych i lokalnych produktów, zwłaszcza  w pandemii COVID.

Wynika to z analizy danych z Ismea przeprowadzonej przez Coldiretti na spotkaniu w Rzymie, w siedzibie największego włoskiego stowarzyszenia rolniczego, w celu prezentacji planu działań ekologicznych Ministerstwa Rolnictwa, Żywności i Leśnictwa.

We Włoszech odsetek gruntów ekologicznych w stosunku do całkowitej powierzchni wynosi 17,4%, wyjaśnia Coldiretti, prawie dwukrotnie więcej niż średnia europejska (około 9%) i bardzo blisko celów wyznaczonych przez unijną strategię „od pola do stołu”, która planuje wprowadzić udział europejskich gruntów ekologicznych do 25% do 2030 r.

Na poziomie krajowym istnieje ponad 86 000 ekologicznych firm rolno-spożywczych, wskazuje Coldiretti, a już 4 włoskie regiony, Toskania, Lacjum, Kalabria i Basilicata, osiągnęły i przekroczyły europejskie cele wyznaczone przez Brukselę na 8 lat przed harmonogram.

Ten sukces jest napędzany zaufaniem konsumentów, gdzie według Coldiretti/Ixè co piąty Włoch regularnie spożywa produkty ekologiczne i jest gotów zapłacić jeszcze więcej za zakup certyfikowanego produktu ekologicznego, podczas gdy 13% konsumentów jest przekonanych, że wyda więcej na w niedalekiej przyszłości, aby wprowadzić na stół produkty ekologiczne.

Dla Coldiretti potrzeba stworzenia całkowicie włoskich ekologicznych łańcuchów dostaw i zakomunikowania tego na etykietach produktów ekologicznych pochodzenia Made in Italy jest oczywista.

Źródło: Coldiretti

Log in or Sign up