Instytut Badawczy Ogrodnictwa, Uprawy Winorośli i Winiarstwa przy Ministerstwie Rolnictwa Uzbekistanu prowadzi badania nad nowymi i wprowadzonymi odmianami porzeczki.
Niedawno naukowcy Instytutu przeprowadzili degustację nowych odmian : „Siyuma”, „Rukhshona”, „Muhabbat”, „Uzbecki sweet”, „Gulnoz”, „Iroda”, „Yadgor”, „Nargiz”, jak także wprowadzonych odmian: „Lyovushka ”, „Vika”, „Asya”, „Valentina”, „Gift of Ariadne” i hybryda „3759/6”, według specjalnego raportu służby prasowej Ministerstwa Rolnictwa.
Według Khilola Abdullayeva, hodowczyni instytutu, odmiany te wyróżniają się wysoką wydajnością, przenośnością, odpornością na czynniki abiotyczne, są bogate w makro i mikroelementy, ponadto odporne na różne choroby, a ich owoce są bogate w witaminę C .
“ W porównaniu do innych odmian (istniejących – przyp. red.) nowe mieszańce mają większy rozmiar owoców, większą jędrność i mniej nasion, ale jednocześnie są dość soczyste. Co więcej, są mniej podatne na pękanie w gorącym klimacie ” – powiedział podczas degustacji szef działu Shukhrat Akhmedov.
Dokumenty dotyczące trzech nowych odmian - „Uzbek sweet”, „Oydin” i „Yadgor” zostały już złożone w Państwowym Centrum Badania Odmian, a także w Agencji Własności Intelektualnej.
Na plantacjach doświadczalnych Instytutu znajduje się 26 nowych i wprowadzonych odmian. Tutaj przeprowadzamy eksperymenty, badamy je w warunkach klimatycznych kraju. Każda z tych odmian, w zależności od właściwości, daje co najmniej 2-3 kg, a maksymalny plon to 6-7 kg z każdego krzewu w ciągu jednego sezonu ”- mówi Jakhongir Gofurov, młodszy badacz w instytucie.
Obecnie pod kierunkiem pracowników Instytutu Ogrodnictwa, Uprawy Winorośli i Winiarstwa trwają prace nad testowaniem kilku odmian w regionach Buchara, Surkhandarya, Andijan, Fergana i Republika Karakalpakstanu.
Źródło:EastFruit