czwartek, 28 marzec 2024
Włochy: owoce gotują się na drzewach

Od wiśni po gruszki, od moreli po arbuzy, upał z temperaturami przekraczającymi 40 stopni i gorący wiatr, który wydaje się wydobywać z gigantycznej suszarki do włosów, przypalają owoce na drzewach ze stratami do 15%.

 Jest to dramatyczna sytuacja, która dotyczy różnych części terytorium kraju z północy na południe, z uszkodzeniami owoców w Apulii i Emilii-Romania, arbuzów i melonów poparzonych przez upał w Veneto, zrujnowanych gruszek i moreli w rejonie Ferrary. Sadzonki, które tracą liście w winnicach w Toskanii wokół Florencji, również zostały spalone, na niektórych obszarach kraju hodowcy mogą uciekać się do awaryjnego nawadniania, aby odzyskać plony, które ucierpiały najbardziej. Na niektórych obszarach hodowcy znajdują na drzewach owoce, które są nawet ugotowane przez słońce i gorące powietrze.

Ta sytuacja zwiększa kalkulację szkód dla włoskiego rolnictwa w 2022 r. z powodu suszy i nadzwyczajnej fali upałów do 3 miliardów euro, po tym, jak Włochy musiały już w zeszłym roku pożegnać się z co czwartym owocem w krajowej produkcji z powodu ekstremalnych wydarzeń. Niepokojąca jest również fala złych warunków pogodowych w północnych Włoszech, z gradobiciem negatywnie wpływającym na plony.

Z drugiej strony, nagły wzrost temperatury do ponad 40 stopni spowodowało że spożycie owoców i warzyw na włoskich stołach eksplodowało w ciągu ostatnich siedmiu dni.

 

Źródło:fruchportal

 

Log in or Sign up