piątek, 22 listopad 2024
W Niemczech coraz popularniejsza produkcja eko

Niemiecki sezon na owoce ziarnkowe jest obecnie w końcowej fazie, podobnie jak sprzedaż krajowych jabłek ekologicznych. „Ostatnie zapasy Elstara i Topaz są już na rynku, Natyra będzie dostępna prawdopodobnie do końca czerwca. ” – mówi Hinrich Quast, kierownik sprzedaży Bio-Augustin & Co 

Firma, z siedzibą w sercu Alte Land, północnoniemieckiego regionu uprawy jabłek na obrzeżach Hamburga, od trzech dekad zajmuje się pozyskiwaniem, przygotowywaniem, pakowaniem i sprzedażą ekologicznych jabłek, wyłącznie z Niemiec. Quast: „Większość regionalnych odmian jabłek zaczyna kwitnąć. ​​Jak dotąd pogoda jest odpowiednia. W mroźne noce poradziliśmy sobie z nawadnianiem chroniącym przed mrozem, a gdy susza się utrzymywała, zastosowana woda była korzystna dla upraw. ''

Hinrich Quast odpowiada za sprzedaż w Bio-Augustin Ltd & Co.

Mówi, że marketing zeszłorocznych zbiorów jest jak na razie zadowalający. Quast: „Siła nabywcza nieco słabnie w wyniku pandemii, co znajduje odzwierciedlenie w sprzedaży. Kluczowym pytaniem w tym roku będzie jednak to, jak będzie się rozwijać sprzedaż wraz ze wzrostem kosztów produkcji – prąd, olej napędowy i minimum podwyżki płac – nie tylko w uprawie, ale także w przetwórstwie i pakowaniu.”

 

Freya i Deichperle-Bio
W dłuższej perspektywie wyrafinowana gama odmian tej północnoniemieckiej firmy będzie stale optymalizowana w ścisłej współpracy z hodowcami regionalnymi. „Topaz stał się teraz drugim najlepiej sprzedającym się ekologicznym jabłkiem po Elstar, podczas gdy Wellant i Natyra również cieszą się rosnącą popularnością. Santana rozwija się  inaczej pod względem popytu; na przykład w tym roku sprzedaż była nieco ograniczona. Nowe rejestracje obejmują m.in. odporne na parch odmiany Freya i Deichperle-Bio, które za kilka lat osiągną pełny plon”.

Ogólnie rzecz biorąc, wzrosło zapotrzebowanie na regionalne organiczne owoce ziarnkowe, mówi Quast. Aby w przyszłości sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu, firma przeniesie się jesienią do nowej siedziby z najnowocześniejszą technologią przetwarzania i pakowania. „Dzięki temu zwiększeniu zdolności zmieniamy naszą pozycję na przyszłość, zwiększając naszą siłę przebicia”.

Źródło:bioagustin.de

Log in or Sign up