Owoce Oishii Berry to japońskie truskawki uprawiane w uprawach pionowych w Stanach Zjednoczonych.
To luksusowy owoc – pojedyncza jagoda kosztuje 5 euro – w eleganckich pudełkach po osiem lub jedenaście sztuk sprzedawanych online, przypominających te z sushi. Truskawka Oishii odnosi sukcesy na rynku amerykańskim: z wyglądu przypomina każdy owoc, ale ci, którzy jej smakują, mówią o „niezwykłym przeżyciu”.
Smak zwycięża, ale marketing liczy się przede wszystkim. Reklamują ją znani celebryci, między innymi supermodelka Irina Shayk.. Jagoda Omakase® jest to rzadka i wyjątkowa odmiana, niegdyś występująca tylko sezonowo na polach japońskich gór. Oishii postanowił odtworzyć te idylliczne warunki klimatyczne za pomocą pionowego domu pod dachem. Naśladując lekki deszcz, chłodną bryzę i jasne słońce japońskiego zimowego dnia, te jagody mogą teraz kwitnąć przez cały rok.
Omakase to termin, który zgodnie z japońską tradycją kulinarną pozwala szefowi kuchni przygotować posiłek według własnych inspiracji. I dzięki tej koncepcji Oishii opracował swoją truskawkową propozycję: żywy przysmak , który można kupić online.
W tym produkcie łączy się tradycja i technologia. „ Rolnictwo wertykalne ma duży potencjał, a my w Oishii mamy pewność i przekonanie, że będziemy w stanie to zrobić”, to mantra Hiroki Koga , współzałożyciela i dyrektora generalnego firmy. Obecnie istnieją trzy pionowe farmy, w których uprawiane są owoce: Nowy Jork. New Jersey i Los Angeles.
Źródło:www.italiafruit