Przewiduje się, że tegoroczne zbiory brytyjskich truskawek będą o 50% większe niż w zeszłym roku.
Według British Summer Fruits, truskawki dojrzewały w kwietniu przy nasłonecznieniu przez około 166 godzin – o 7% powyżej średniej miesięcznej.
Jasne dni połączono z chłodnymi nocami, co „pozwala roślinom truskawek na spokojny odpoczynek i wykorzystanie energii zdobytej w ciągu dnia na produkcję wysokich naturalnych cukrów w nocy” – powiedział Rupert Carter, dyrektor techniczny WB Chambers Farms.
„Ten proces sprawia, że jagody są słodsze i jest jednym z głównych powodów tak dobrego smaku owoców” – dodał.
Nick Marston, prezes British Summer Fruits, powiedział, że chociaż rosnące koszty energii i pracy stanowią „prawdziwe wyzwania'', brytyjskie truskawki „pozostają prawdziwą historią sukcesu”.
„Wielka Brytania jest całkowicie samowystarczalna pod względem truskawek przez cały sezon letni, który trwa teraz od maja do października, ponieważ gospodarstwa nadal rozwijają techniki uprawy, takie jak produkcja szklarniowa na dużą skalę w celu przedłużenia sezonu” – dodał Marston.
W ubiegłym roku Brytyjczycy kupili ponad 87 000 ton brytyjskich truskawek.
Według danych analityka danych Kantar, branża ta jest warta ponad 769 mln funtów dla brytyjskiej gospodarki.
Źródło: news.sky.com