Craig Betty, dyrektor operacyjny T&G Global, mówi, że jakość wygląda dobrze we wszystkich odmianach w tym sezonie.
„W przypadku naszych marek premium JAZZ™ i Envy™ widzimy dobrą jakość i wielkość owoców lepszą niż w 2021 roku”, mówi Craig.
Wiosną zaobserwowaliśmy wyższe niż zwykle opady deszczu, a następnie ciepłe letnie temperatury, które powinny przynieść pełny plon i lepsze rozmiary niż w 2021 roku.
„Klienci i konsumenci zarówno w Nowej Zelandii, jak i za granicą szukają jabłek o wspaniałym smaku i wysokiej jakości, a tegoroczna uprawa nie powinna zawieść”.
Wczesnosezonowe jabłko T&G, pod marką Poppi™, jest pierwszą odmianą firmy, która zostanie zebrana w lutym, a następnie Royal Gala, JAZZ™ i Envy™ w nadchodzących miesiącach.
Dzięki właściwościom wczesnego dojrzewania Poppi™ jest jedną z pierwszych nowozelandzkich marek jabłek w tym sezonie, która pojawiła się na wysoce konkurencyjnych rynkach azjatyckich..
„Bez wątpienia będzie to trudny sezon, biorąc pod uwagę napięty rynek pracy w Nowej Zelandii, brak pracowników posiadających wizy , ciągłe wyzwania związane z globalnym łańcuchem dostaw oraz ciągły wpływ COVID-19 w całym kraju i na świecie” – mówi Craig.
„W całym kraju prowadzimy intensywną rekrutację, aby sprowadzić bardzo potrzebnych dodatkowych członków zespołu, aby pomóc zminimalizować niedobory, z którymi mamy do czynienia. Mamy plany ciągłości biznesowej w całym naszym łańcuchu dostaw i stale monitorujemy sytuację, abyśmy mogli szybko poruszać się, aby nawigować i minimalizować wyzwania, które mogą pojawić się na naszej drodze”.
Źródło: T.G Global