wtorek, 23 kwiecień 2024
Świat: Włoskie truskawki w szczycie sezonu

Kampania truskawek na farmach Ronca di Battipaglia przebiega pomyślnie: dojrzewanie odbywa się zgodnie z kalendarzem, owoce są łatwo przyswajalne przez rynek. W tle jednak problemy związane ze wzrostem kosztów produkcji.

„W tym roku wszystko idzie dobrze” – wyjaśnia zadowolony IFN Gennaro Ronca, założyciel grupy. Pogoda nam pomaga, upały nadeszły później niż w zeszłym roku i to pozwoliło nam bez większych problemów zagospodarować rozpoczęte w listopadzie żniwa”

Produkt jest doceniany przez klientów – kontynuuje Ronca – analizując  statystyki zauważyliśmy, że w ciągu ostatnich 20 dni nastąpił nieznaczny spadek sprzedaży. Uważamy, że spadek wynika z ogólnej niepewności spowodowanej podwyżkami cen w ostatnich miesiącach”.

„Problemem są koszty produkcji, które stają się nie do wytrzymania, zaczynając od plastiku i elektryczności, co sprawia, że ​​opakowania są prawie zaporowe ”. 

Farmy Ronca to sieć firm założona w 2015 roku. Grupa produkuje truskawki bez pozostałości na obszarze 15 hektarów.

Dystrybucja odbywa się w dużej mierze do hurtowni, a tylko niewielka część do zagranicznej dystrybucji na dużą skalę na rynkach Austrii, Szwajcarii i Niemiec. Proponowane odmiany są różne: „Uprawiamy nie tylko Melissa i Marimbellę, ale także wczesną odmianę Fortuna i inne późniejsze, aby zagwarantować stałą dystrybucję produktu o różnych właściwościach między listopadem a czerwcem”.

 „Marzec jest zawsze dobry. Prawdziwa rozgrywka nadchodzi w kwietniu i maju , ponieważ jest to okres największej produkcji, może nastąpić uporczywy spadek cen”.

„Nasza uprawa to zero pozostałości ” – podsumowuje Gennaro Ronca – i chcielibyśmy więcej uwagi poświęcić temu, co kryje się za tą produkcją. Ideałem byłaby kampania informacyjna skierowana do konsumenta, ponieważ w przeciwnym razie ci, którzy kupują, zatrzymują się na cenie i nie wiedzą, że stosowane są techniki produkcji, takie jak wprowadzanie pożytecznych owadów, aby coraz bardziej skupiać się na wysokiej jakości i zerowych pozostałościach chemicznych”.

Źródło: Italiafruit

Log in or Sign up