Pandemia wpłynęła na łańcuch dostaw, podnosząc ceny kontenerów chłodniczych i czas podróży produktów do miejsca przeznaczenia. Sytuacja ta spowodowała, że chilijscy rolnicy byli bardziej wymagający wobec wybieranych owoców, upewniając się, że mają właściwości, które przetrwają w podróży, nie tracąc ich jakości.
Mimo tej sytuacji eksport chilijskich jagód w 2021 r. wzrósł o 6% w porównaniu z 2020 r. według Biura Studiów i Polityki Agrarnej . Od stycznia do grudnia wysłano 112.765 ton świeżych jagód o łącznej wartości 572 milionów dolarów (FOB), co stanowi wzrost o 5% w porównaniu z poprzednim okresem.
47,7% borówek trafiło do Stanów Zjednoczonych. Za nimi plasują się Holandia (19,09%), Wielka Brytania (7,29%), Chiny (6,08%) i Korea Południowa (4,15%) jako główne rynki.
Źróło: blueberriesconsulting.com