Terra Fresh Exports, z siedzibą w Stanach Zjednoczonych, wysyła swoje produkty do 65 krajów na całym świecie. Jednym z towarów, na który obecnie trwa sezon dla firmy, są śliwki. Uprawiane są w Turcji, zarówno na rynek krajowy, jak i rynki Bliskiego Wschodu i Europy.
„Turcja ma dwa główne regiony uprawy śliwek i pozyskujemy je z obu regionów”, mówi Görkem Ali Özbay z Terra Exports. W regionie Adana-Mersin na południu Turcji uprawia się wczesne odmiany, które są dostępne od początku lipca. Zbiory śliwek uprawianych w regionie Manisa-Canakkale rozpoczynają się nieco później, ale między tymi dwoma regionami śliwki są dostępne od początku lipca do połowy listopada. Śliwki jakości eksportowej zwykle trafiają na rynek w ostatnim tygodniu lipca.
Odpowiedni klimat Turcji do uprawy śliwek zaowocował szeroką gamą produkcji śliwek w tym kraju. Wolumeny są wystarczająco duże, aby zaspokoić popyt na rynku lokalnym, a także eksport. „Około 50 procent produkcji pozostaje na rynku krajowym, a pozostałe 50 procent jest eksportowane, a Rosja, UE i Bliski Wschód są kluczowymi miejscami docelowymi”, powiedział Özbay.
Popyt na śliwki jest duży. Chociaż był to efektywny sezon pod względem produkcji, sezon dobiega końca. Ponieważ wolumeny stopniowo maleją, dostępne wolumeny są mniejsze niż popyt.
źródło Freshplaza