piątek, 22 listopad 2024
Kissabel®, szczyt sezonu zaczyna się od zbiorów we Włoszech i Niemczech

Znakomity smak i kolor miąższu: rekord zbiorów jabłek Kissabel®.Po odmianach o żółtym i pomarańczowym miąższu w Szwajcarii, Wielkiej Brytanii i Francji hodowcy niemieccy, włoscy, angielscy i amerykańscy zakończyli zbiory odmian o czerwonej skórce i czerwonym miąższu.

W przypadku jabłek o zaskakująco zabarwionym miąższu, od różowego do głębokiej czerwieni, oznacza to początek sezonu w handlu w Europie, po pozytywnych opiniach otrzymanych od ekspertów branży owocowo-warzywnej z Fruit Attraction. „Wystawa w Madrycie była doskonałą okazją do zaprezentowania pełnej gamy odmian Kissabel®. Został on entuzjastycznie przyjęty przez odwiedzających i kupujących, zarówno ze względu na efekt „wow” miazgi, jak i optymalne właściwości smakowe” – mówi Emmanuel de Lapparent, dyrektor programu IFORED.

Sukces Kissabel® na targach nie jest zaskoczeniem, biorąc pod uwagę niezwykle pozytywny rozwój upraw 2022 we wszystkich obecnych krajach produkujących. Stowarzyszenie NovaMela, w którym włoscy producenci Melinda, VIP, Rivoira, La Trentina i VOG połączyli siły, odnotowuje doskonałe zbiory, nieco wyższe niż w zeszłym roku.  

„Zbiory we Włoszech były dobre i spełniły oczekiwania”, wyjaśnia Fabio Zanesco, rzecznik Novamela. „Wydajność jest spójna, opakowanie obiecujące, podobnie jak kolor miazgi. Efektywny okres sprzedaży w oparciu o dostępność wyniesie około jednego miesiąca od końca października”. W sezonie 2023-2024 wolumeny wzrosną, a czasy sprzedaży wydłużą się wraz z uruchomieniem produkcji w zakładzie Rivoira w Piemoncie.

Niemcy również odnotowują saldo dodatnie. „Na terenach uprawnych nad Jeziorem Bodeńskim i w Starym Kraju nad Łabą skupiamy się przede wszystkim na Kissabel® Rouge o czerwonej skórce i czerwonym miąższu. Dzięki Kissabel® Rouge jesteśmy pewni, że miąższ owocu zawsze będzie niezawodnie zmieniać kolor w naszym klimacie, tak jak miało to miejsce w tym roku, mówi Jens Anderson, dyrektor marketingu Kissabel w Red Apple Germany GmbH. „W ciągu ostatnich kilku miesięcy było bardzo słonecznie i ciepło. Doprowadziło to do wzrostu zawartości cukru, co z kolei korzystnie wpływa na smak. Pomimo suszy w Europie warunki uprawy w północnych i południowych Niemczech były bardzo dobre, przy wystarczającej wilgotności. Dlatego owoce mają optymalny rozmiar do sprzedaży detalicznej.”

Zbiory w Wielkiej Brytanii przekroczyły oczekiwania; jest to pierwszy kraj, w którym rozpoczęto produkcję wszystkich trzech odmian jabłek Kissabel®. „Do tej pory sezon wegetacyjny był doskonały”, mówi Hannah McIlfatrick, kierownik sprzedaży w World Wide Fruit. „W Wielkiej Brytanii kolor skóry i rozmiar owoców wydaje się być o wiele lepszy niż w zeszłym roku”.

Po sukcesie odmian żółtoskórych, których cechy produktu zachwycały hodowców, oraz odmiany pomarańczowej o wyjątkowym smaku, przetrwała również odmiana o czerwonej skórce. „Odkryliśmy, jak poprawić jakość smaku Kissabel® Rouge” – kontynuuje McIlfatrick – „i nie możemy się doczekać, kiedy usłyszymy opinie klientów na temat naszych pierwszych zbiorów tego jabłka o czerwonej skórce i miąższu”.

Od tego roku Kissabel® jest również uprawiany w Stanach Zjednoczonych, a pierwsze jabłka odmiany o żółtej i pomarańczowej skórce zostały zebrane przez spółdzielnię NBT w stanie Waszyngton. „Są to jabłka o bardzo intensywnym kolorze miąższu i przyjemnym smaku”, mówi Brianna Shales, dyrektor ds. marketingu w Stemilt Growers. „Mamy nadzieję, że w przyszłości zwiększymy wielkość produkcji i utrzymamy w tym roku jakość i kolor, aby zachęcić do wprowadzenia tej odmiany na rynek północnoamerykański”.

„Jesteśmy bardzo zadowoleni, że możemy zaoferować pełną gamę jabłek o żółtej, pomarańczowej i czerwonej skórce oraz miąższu, od różowego do głębokiej czerwieni. Z pewnością rynek Kissabel® cieszy się zainteresowaniem i nie mogę się doczekać odpowiedzi od naszych nowych klientów”.

Nawet jeśli faza testów nadal trwa, perspektywy dla Ameryki Północnej są dobre. „Oferujemy naszym sprzedawcom spróbować jabłek Kissabel® na następnym Global Fresh Produce and Floral Show w Orlando” – powiedziała Brianna Shales. „W przeszłości oferowaliśmy już degustacje detalistom; bardzo chwalili kolor i smak tego jabłka. Przewidujemy, że wyjątkowy kolor miąższu zachwyci Cię w tym roku.”

Na wszystkich obszarach geograficznych partnerzy testują również różne odmiany opracowane w ramach programu IFORED, aby poszerzyć przyszły asortyment, obszary uprawy i czasy zbiorów.

Źródło: Kissabel®

Log in or Sign up