Ethan Abendroth, starszy nabywca Earl's Organic Produce mówi, że ma spore ilości organicznych Bartlett, Anjou i Bosc i podczas gdy wczesnojesienna czerwona gruszka, Starkrimson dobiega końca, jej późny jesienny odpowiednik Red Anjou zajmuje jego miejsce. „Przynajmniej w Święto Dziękczynienia będziemy mieć dobre, jesienne zapasy gruszek organicznych”, mówi Abendroth.
Zauważa, że gruszki waszyngtońskie miały zacząć się później w tym roku o około 10-14 dni. „Ale sezonowo jesteśmy tam, gdzie musimy być z dostępnością”, mówi.
Rośnie zapotrzebowanie na gruszki ekologiczne. „Wygląda na to, że w ciągu ostatnich kilku lat zaobserwowaliśmy wzrost zainteresowania gruszkami w liczbie pudełek”, mówi Abendroth, zauważając, że Earl's Organic sprzedaje 40-funtowe pudełka o wadze 100, 90 i 80 ct. „A jeśli chodzi o odmiany- Bartlett zawsze podoba się tłumom. To wspaniałe doświadczenie kulinarne. A jeśli chodzi o kolor i smakowitość, czerwone gruszki są wspaniałe”.
Jeśli chodzi o ceny gruszek ekologicznych, to w tym sezonie nieznacznie wzrosły stawki FOB. „Poza kosztami inflacyjnymi, które obserwujemy na całym świecie, wszystko jest prawie na równi”, mówi. „Koszty transportu zaczęły rosnąć pod koniec ostatniego sezonu w Waszyngtonie i wygląda na to, że ustabilizowały się po wysokiej cenie. Fracht jest podobny do końca zeszłego sezonu, więc nadal mamy do czynienia z frachtem 5/6 USD/pudełko z północno-zachodniego wybrzeża Pacyfiku. Potem wzrosły również koszty robocizny i materiałów”.
Źródło:Fresh Produce