W Instytucie Badawczym Ogrodnictwa, Uprawy Winorośli i Winiarstwa im. Akademika M. Mirzaeva z Republiki Uzbekistanu prowadzone są badania naukowe nad cennymi właściwościami ekonomicznymi i biologicznymi trzech odmian jeżyny: Texas, Chester i Chester Thornles. W tym zakresie naukowcy nawiązali współpracę z farmą May Agro, informuje serwis prasowy Ministerstwa Rolnictwa Republiki Uzbekistanu .
Gospodarstwo „Maj Agro” powstało w 2019 roku. Uprawia odmianę jeżyny „Chester” na 1 ha ziemi. Odmiana ta jest sadzona zgodnie ze schematem 3x1,20 cm i nawadniana nawadnianiem kroplowym. Naukowcy z Zakładu „Hodowla upraw sadowniczych” Instytutu stale odwiedzają gospodarstwo i udzielają swoich rekomendacji. Służą praktyczną pomocą przy wykonywaniu analiz gleby i badaniu składu chemicznego owoców.
W Uzbekistanie jeżyna rośnie wzdłuż brzegów rzek i rowów. Rzadko spotykana w uprawie. Owoc jeżyny jest bogaty w witaminy: karotenoid, kwas foliowy (witamina B9), witaminę C, witaminę K oraz niewielką ilość witaminy E. Ponadto jeżyny zawierają minerały – potas, miedź, wapń, magnez i cynk.
Źródło:East Fruit