piątek, 22 listopad 2024
Francja: Lovita z nowym opakowaniem

Pierwsze śliwki Lovita® zebrano około 15 sierpnia, dwa tygodnie wcześniej niż rok temu, a sezon 2022 zapowiada się obiecująco. „Zbiory powinny wynieść około 300 ton, czyli znacznie więcej niż oczekiwaliśmy, ponieważ liczyliśmy na 220-250 ton. Pozwoli nam to wydłużyć jej obecność na półkach o kilka tygodni w porównaniu z poprzednimi latami – wyjaśnia Monika Kujundzic, manager ds. komunikacji w French Fruit Lovers. Wielkości zostały skorygowane w górę dzięki plonom z młodych sadów w południowo-wschodniej Francji, które ostatecznie weszły do ​​produkcji w tym roku.

W tych szczególnie dobrze chronionych sadach drzewa nie ucierpiały na wiosnę od przymrozków. „Drzewa były w pełnym rozkwicie, gdy uderzył mróz. Jednak techniki stosowane do ochrony sadów okazały się bardzo skuteczne, a zbiory nie zostały w żaden sposób naruszone”.

Monika Kujundzic podziela również satysfakcję Grupy z jakości tegorocznych śliwek, która idzie w parze z rozwijającym się know-how. „Każdego roku dowiadujemy się więcej o zachowaniu odmiany i idealnym momencie do rozpoczęcia zbiorów w celu uzyskania optymalnej jakości. Przy wysokich temperaturach Lovita osiągnęła swoje idealne właściwości dużo wcześniej w tym roku i została zebrana w optymalnej dojrzałości, z ładnym kalibrem, minimalnym stopniem Brixa 17, ładną soczystością i jędrnością, która pozwoli jej dobrze się trzymać."

 „Aby sprostać wymaganiom naszych klientów, proponujemy teraz Lovitę® w nowej tekturowej tacce na 6 owoców” dla tej śliwki w kształcie serca o czerwonym miąższu.

Aby zainaugurować jego komercyjną premierę, Lovita® została zaprezentowana na rynkach hurtowych Lyon-Corbas (14 września) i Rungis (15 września). Dwa pojazdy z napędem na trzy koła w kolorach Lovita® wyruszyły w drogę, by spotkać się z dystrybutorami i zwiedzającymi.

Lovita® będzie również prezentowana na Fruit Attraction w Madrycie od 4 do 6 października.

Źródło:
French Fruit Lovers

Log in or Sign up