Zbiory gruszek Rocha rozpoczęły się, ale tegoroczna produkcja ma być o 50% mniejsza niż w zeszłym roku ze względu na wysokie temperatury odnotowane w lipcu i suszę . Potwierdził to Prezes Krajowego Związku Producentów Gruszek Rocha.
Prezes Krajowego Stowarzyszenia Producentów Gruszek Rocha (Associação Nacional dos Produtores de Pera Rocha, ANP), Domingos dos Santos, wyjaśnił w niedawnym wywiadzie dla portugalskiej stacji radiowej: „Mamy już około 30% spadek w porównaniu do oczekiwanego zbioru, ale spadek będzie jeszcze bardziej znaczący i szacujemy, że ze względu na warunki pogodowe wyniesie około 50% w porównaniu z ubiegłym rokiem”.
Mówiąc dokładniej, wysokie temperatury zmniejszyły dostępność wody w glebie i istniejących rezerwach wodnych do nawadniania. W tym roku gruszki są mniejsze i mniej ważą, ale mają bardzo wysoką zawartość cukru.
W sezonie 2021/22 produkcja wyniosła 220 tys. ton gruszek Rocha, z czego 60-70% trafiło na eksport. 5 największych rynków docelowych to: Brazylia, Wielka Brytania, Maroko, Francja i Niemcy.
W Portugalii wcześniej nie brakowało wody, ale teraz musimy się tym problemem martwić i myśleć o przyszłości, zwiększając liczbę zapór i systemów retencji wody zaprojektowanych w celu zaspokojenia potrzeb wodnych produkcji owoców i planując inwestycje w tym kierunku.
Źródło: fructidor.com