W tym tygodniu rozpoczynają się zbiory jabłek Fuji Primeur. „Fuji Primeur jest zbierany w południowo-zachodniej Francji i sprzedawany tylko od września do początku października. Te słodkie i soczyste jabłka są szczególnie popularne wśród konsumentów francuskich i hiszpańskich”, wyjaśnia Marc Peyres, kierownik sprzedaży w Blue Whale.
Pomimo wysokich temperatur nie ma negatywnego wpływu na jakość. Rozmiar, wybarwienie i poziom cukru są dobre. „Prawie wszystkie sady zostały teraz mechanicznie przycięte, dzięki czemu nasze Fuji mają ładne ubarwienie, chociaż mniej intensywne niż w ciągu roku przy niższych temperaturach”, wyjaśnia Stéphanie Carminati, szefowa hiszpańsko-portugalskiego rynku w Blue Whale.
„Bez przycinania zaczęlibyśmy dużo później, aby uzyskać ładne zabarwienie, a owoce byłyby znacznie bardziej zaawansowane pod względem dojrzałości”.
Zbiory Fuji w 2022 roku zapowiadają się bardzo obiecująco pod względem jakości owoców, a ich ilość jest nieco gorsza od zeszłorocznej ze względu na pewne rotacje. I choć mniej intensywne niż w poprzednich sezonach, wybarwienie owoców jest nadal bardzo ładne.
„W ostatnich latach Fuji naprawdę znalazło swoje miejsce na francuskim rynku. Jest teraz dobrze znany i bardzo wyczekiwany przez tych, którzy już go próbowali”, wyjaśnia Marc Peyres.
Źródło:BlueWhale