Gama włoskich winogron stołowych została poszerzona o kolejną odmianę bez pestek, która nie była wcześniej oferowana. Osiem gron, zabezpieczonych pianką, umieszczono w drewnianej skrzyni o wadze 6,5 kg i oznaczono nazwą odmiany Maula.
Ta wczesna niebieska odmiana została wyprodukowana we Włoszech i pochodzi z dużego projektu hodowlanego. Jest wynikiem współpracy Crea (Rada ds. Badań w Rolnictwie i Analizy Ekonomiki Rolnictwa) i Konsorcjum Nuove Varietà di Uva da Tavola.
W blokach startowych znajduje się łącznie 36 nowych odmian winogron stołowych. Wnioski o ochronę odmian roślin zostały dotychczas złożone do Wspólnotowego Urzędu Odmian Roślin (CPVO) dla dwunastu z nich. Wśród najbardziej obiecujących odmian bezpestkowych są te, które dojrzewają wcześniej w porównaniu z tradycyjnym kalendarzem zbiorów, takie jak Maula. Wszystkie przyszłe nazwy odmian są toponimami miast Apulii.
Dojrzałość maula zaczyna się w ostatnich dziesięciu dniach czerwca. Winogrono osiąga wagę do 770 g i ma średnią długość 25,5 cm. Jagoda jest wydłużona, owalna i przy średniej masie 6 g należy do odmian wielkoowocowych. Cechą charakterystyczną tej nowej odmiany winorośli jest wysoka zawartość cukru i obniżona kwasowość, co sprawia, że jest bardzo przyjemna w spożywaniu. Konsystencja jest chrupiąca, ale nie krępująca przy gryzieniu skóry i bardzo soczysta. Zmierzona wartość Brixa była wysoka przy 26° do 26,6°.
Oficjalna prezentacja nowego bezpestkowego niebieskiego winogrona stołowego Maula w Agro di Grottaglie odbyła się już w poniedziałek 4 lipca 2022 r. Częścią prezentacji produktu była również wizyta na polu testowym Azienda - Agricola Santarosa.
Źródło: BLE