Projekt Ondine - płaska nektarynka wybrana przez francuski ASF, jest bardzo innowacyjnym projektem Klubu, w którego centrum znajdują się 4 kraje (Hiszpania, Francja, Włochy i Portugalia), które po raz pierwszy zdecydowały się na współpracę w celu opracowania innowacji odmianowej o wysokiej wartości jakościowej i stworzenia konkretnej marki handlowej.
Jeśli chodzi o nasz kraj to Agrintesa pojawiła się na starcie i po kilku latach trwających jeszcze prób terenowych i selekcji, latem 2022 roku zadebiutowały na rynku pierwsze produkcje.
„Agrintesa nabyła prawa do sadzenia około 180 hektarów – wyjaśnia dyrektor generalny Cristian Moretti – będzie uprawiana między Romagna i Kalabrią, również dzięki współpracy ze spółdzielnią OSAS: czyni nas to głównym krajowym graczem dla projektu Ondine i płaskich nektarynek. Zakłady są jeszcze młode, ale w tym roku mogliśmy liczyć na pierwsze produkcje, które pozwoliły nam rozpocząć testy na klientach i konsumentach. W pierwszych dwóch latach obserwacji odmian serii Ondine, które odbywały się na naszym polu doświadczalnym i w firmach pierwszych partnerów, wyniki były bardzo zachęcające. Ponadto udoskonalamy techniki uprawy, aby osiągnąć najlepszy poziom produkcji i jakości całej gamy, wybierając optymalny czas zbiorów i identyfikując najlepsze odmiany, którymi można uzupełnić całą powierzchnię. Celem projektu Ondine jest zagwarantowanie jakościowych cech doskonałości i ciągłości standardów w ofercie obejmującej wszystkie letnie miesiące. W przyszłym roku spodziewamy się dobrego wzrostu produkcji, który będzie miał na celu poszerzenie naszej oferty o klientów. Jestem przekonany, że nektarynki Ondine, oprócz tego, że reprezentują innowacyjny produkt i odpowiadają nowym wymaganiom konsumentów, stanowią ważną okazję dla członków należących do Agrintesa, zarówno pod względem charakteru odróżniającego, jak i oczekiwanej rentowności.
„Ondine zostaje natychmiast potwierdzona jako zwycięski produkt o unikalnych właściwościach, począwszy od kształtu, który sprzyja konsumpcji nawet jako przekąska” – komentuje Enrico Bucchi, kierownik sprzedaży Alegra na Włochy -: chrupiący i soczysty miąższ, ta płaska nektarynka charakteryzuje się również wysokim stopniem Brix, który znajduje się między 17 ° a 19 ° z pikami do 20 °. Z pewnością mamy do czynienia z owocem, który przemawia również do młodszych grup, dzięki niskiej kwasowości, wyjątkowemu aromatowi, który przypomina zapachy róż i oferuje podniebieniu bardzo owocowy bukiet oraz powołanie do młodych, dynamicznych i poruszających stylów konsumpcji. . Jednak z naszych testów jasno wynikało, w jaki sposób Ondine jest w stanie uzgodnić wszystkie segmenty konsumentów w kwestii dobrego smaku. Wyniki są zatem bardzo pozytywne: pierwsze testy rozpoczęły się na niektórych rynkach ogólnych oraz w głównych sieciach krajowego handlu detalicznego na dużą skalę, a konsumenci zwracają bardzo cenione informacje zwrotne ”.
„Pierwsze testy na rynku krajowym zostały przeprowadzone w Emilii-Romania i Lombardii zarówno z produktami luzem, jak i pakowanymi, zawsze sprzedawanymi pod marką Ondine – kontynuuje Bucchi – Jednocześnie jednak wysyłaliśmy próbki do różnych partnerów zagranicznych, gdy produkt stał się dostępny: ograniczone ilości nie pozwoliły nam, w pierwszej fazie, na przeprowadzenie testów w punkcie sprzedaży, takich jak te przeprowadzane we Włoszech, ale nadal pozwalaliśmy kupującym skosztować różnych odmian zebranych na początku, w środku i na końcu sezonu a opinie, które otrzymujemy, są bardzo pozytywne. Niektóre zagraniczne sieci poprosiły nas nawet o przyspieszenie czasu i przeprowadzenie testów sprzedażowych na konsumencie.
Źródło:Italafruit