poniedziałek, 06 maj 2024
Produkcja i konsumpcja brzoskwiń rośnie w Europie

W analizowanym przez FEPEX raporcie na temat perspektyw rynku rolnego na lato 2022 r . Komisja uwzględnia szacunki podobne do tych, które zostały już opublikowane od początku kampanii, w tym sensie, że produkcja europejska rośnie jako całość ze względu na dane na wzrost z Francji, Włoch i Grecji, ale z silną porażką ze strony Hiszpanii ze względu na złą pogodę.

W szczególności KE szacuje, że całkowita produkcja brzoskwiń i nektaryn w UE w 2022 r. wzrośnie o 3% do 3,4 mln ton, chociaż jest o 9% poniżej średniej z pięciu lat. Pozytywne oczekiwania produkcyjne we Włoszech, Francji i Grecji zrekompensują w tym roku znaczne straty w Hiszpanii, spowodowane historycznymi zniszczeniami spowodowanymi mrozem i burzą Cyryl. W konsekwencji oczekuje się, że hiszpańska produkcja spadnie o 20%.

Raport wyjaśnia dalej, że chociaż oczekiwana zwiększona produkcja świeżych produktów zwiększy sprzedaż również poza UE, unijny wywóz brzoskwiń i nektaryn utrzyma się na stabilnym poziomie około 140 000 ton (+2% rok do roku).  Obecne trudności w eksporcie na Wschód (m.in. Białoruś i Ukrainę) będą miały negatywny wpływ na sprzedaż. Po Wielkiej Brytanii i Szwajcarii (główne miejsca docelowe eksportu z UE) Białoruś i Ukraina znajdują się w pierwszej piątce miejsc docelowych dla produkcji unijnej.

Przywóz do UE brzoskwiń i nektaryn z państw trzecich będzie podążał za trendem wzrostowym i oczekuje się, że wzrośnie o 11%, do łącznej kwoty 47 000 ton w 2022 r.

Wreszcie spożycie świeżych brzoskwiń i nektaryn wzrośnie w UE o 3% w 2022 r., z 5,9 kg na mieszkańca w 2021 r. do 6,1 kg na mieszkańca w tym roku, pomimo mniejszej siły nabywczej konsumentów europejskich. Oznacza to pewne ożywienie, ale liczba ta jest o 5% niższa niż średnia konsumpcja z ostatnich pięciu lat. Według Komisji Europejskiej wzrost konsumpcji jest napędzany przez zwiększoną produkcję świeżych produktów, dobrą pogodę i powrót turystyki.

Źródło:Italiafruit

Log in or Sign up