Spożycie świeżych brzoskwiń i nektaryn w UE wzrośnie w tym roku o 3% w porównaniu do 2021 r., wynika z raportu Komisji Europejskiej na temat perspektyw rynku rolnego na lato 2022 r., według hiszpańskiego stowarzyszenia FEPEX. Produkcja w UE wzrasta o 3%, a import o 11%, podczas gdy eksport się stabilizuje.
Spożycie świeżych brzoskwiń i nektaryn w UE wzrasta z 5,9 kg na mieszkańca w 2021 r. do 6,1 kg na mieszkańca w tym roku (+3%), pomimo słabszej siły nabywczej. Stanowi to ożywienie, ale jest o 5% niższe od średniego zużycia w ciągu ostatnich pięciu lat. Wzrost konsumpcji będzie napędzany przez większą świeżą produkcję, dobrą pogodę i powrót turystyki.
Produkcja brzoskwiń i nektaryn w UE 2022 jako całość wzrasta o 3% do 3,4 miliona ton, czyli o 9% poniżej średniej z pięciu lat. Pozytywne oczekiwania produkcyjne we Włoszech, Francji i Grecji zrekompensują w tym roku znaczne straty w Hiszpanii (-20%), spowodowane przez historyczne szkody spowodowane mrozem i burzą Cyryl.
Wywóz z UE brzoskwiń i nektaryn utrzyma się na stabilnym poziomie około 140 000 ton (+2 % rok do roku). Obecne trudności w eksporcie na Wschód (m.in. Białoruś i Ukrainę) będą miały negatywny wpływ na sprzedaż. Po Wielkiej Brytanii i Szwajcarii (główne miejsca docelowe eksportu z UE) Białoruś i Ukraina znajdują się w pierwszej piątce miejsc docelowych dla produkcji unijnej.
Przywóz do UE brzoskwiń i nektaryn z krajów trzecich będzie podążał za trendem wzrostowym i oczekuje się, że w 2022 r. wzrośnie o 11% do 47 000 ton.
Źródło:fruchportal