Produkcja i konsumpcja borówek na całym świecie nadal rośnie, pomimo niesprzyjających warunków pogodowych w niektórych krajach i rosnących kosztów produkcji.
Chiny pozostają największym na świecie producentem borówki, wyprzedzając Amerykę Północną w 2019 roku. Brak siły roboczej jest poważnym problemem w niektórych krajach, co powoduje, że niektórzy hodowcy w Wielkiej Brytanii zaczynają zbierać plony później. We Włoszech istnieją obawy o niedobory wody, podczas gdy w Australii producenci stracili 10% upraw w całym kraju z powodu ulewnych deszczy i powodzi. Tymczasem w RPA wybuchły kontrowersje związane z malejącymi zyskami z borówek po tym, jak kraj ten doświadczył w zeszłym roku trudnego sezonu w produkcji borówki. Jednak pomimo tych trudności popyt na popularną borówkę wciąż rośnie, a perspektywy dla globalnego rynku borówki są ogólnie pozytywne.
Sezon na marokańskie jagody w Holandii był świetny. W pierwszych tygodniach dostaw jagód do Europy ustalono bardzo wysokie ceny. Jednak począwszy od tygodnia 15-16 handlowcy zaobserwowali znaczny spadek cen jagód na rynku po rozpoczęciu sezonu jagodowego w Hiszpanii, podczas gdy dostawy z Maroka wzrosły w tym samym czasie. Sezon dostaw borówek z Hiszpanii okazał się dłuższy niż zwykle. W tym czasie rozpoczął się sezon eksportowy borówek z Serbii. Holenderscy importerzy zwracają uwagę na wysoką jakość serbskich jagód - jędrność, chrupkość i dobry smak. Wraz ze wzrostem wolumenu dostaw cena stopniowo spada, co wpływa na koszt sprzedaży jagód z innych krajów. Pod koniec czerwca rozpoczęły się zbiory borówki w Holandii. Sezon rozpoczął się w sprzyjających warunkach, więc może być udany dla holenderskich producentów.
Sezon zbioru borówek rozpoczął się również w Belgii. Popyt na jagody jest duży. Lokalni producenci obawiali się zbiorów z powodu mrozów i braku deszczu w marcu. Ale na szczęście te czynniki nie wpłynęły na jakość produktu, jest on doskonały. Zbieranie jagód rozpoczęło się 2 tygodnie wcześniej niż w zeszłym roku. Co więcej, ceny są na akceptowalnym poziomie dla producentów i mają nadzieję, że takie ceny utrzymają się przez cały sezon.
W Belgii ekologiczna produkcja borówki wciąż rośnie. Teraz stanowi 20% całkowitej ilości uprawianych jagód. Zapotrzebowanie na produkty ekologiczne w Belgii rośnie z roku na rok. Tak więc w punktach sprzedaży coraz częściej pojawia się taka jagoda.
Niemiecki rynek borówki charakteryzuje się obecnie różnorodnością dostawców jagód, głównie z Serbii i Rumunii. Ponadto na rynek krajowy trafiają ostatnie partie produktów hiszpańskich, a także jagody z Włoch i Portugalii. Od 25 tygodnia w sklepach pojawiły się lokalne jagody hodowane w tunelach. Nieco później do sprzedaży trafiają jagody Duke'a. A za kilka tygodni ruszą dostawy borówek z Polski. Jak dotąd ceny produktów kształtują się nieco poniżej ubiegłorocznych poziomów, mimo że koszty produkcji nadal rosną.
Polska i Europa Południowa mogą produkować po bardzo konkurencyjnych cenach, a Wielka Brytania może być samowystarczalna w zakresie borówek w miesiącach letnich.
Konsumpcja borówek w Wielkiej Brytanii wciąż rośnie, ale brytyjscy hodowcy muszą przejść na zmechanizowane zbiory, aby być bardziej konkurencyjnymi, co sprawi, że produkcja borówek będzie opłacalna.
Francja: zbiory opóźnione, jakość jagód niezmieniona
We Francji sprzedaż borówek hiszpańskich trwała do końca czerwca. W tym samym czasie na rynku pojawiła się lokalna jagoda. Większość z nich jest nadal pakowana na tackach 125 gramów. Upały zmusiły hodowców do podlewania. Na południowym zachodzie kraju na początku kwietnia plantacje nawiedził mróz. Zimno opóźniło rozpoczęcie dojrzewania jagód o około 3 tygodnie. Ale w przeciwieństwie do poprzedniego sezonu zbiory wyglądają dobrze pod względem produkcji brutto. Jeśli chodzi o jakość, w tej chwili jest zadowalająca.
Generalnie rynek borówki we Francji nadal się rozwija, a zapotrzebowanie na nią stale rośnie.
Włochy: przedłużająca się susza może zmniejszyć areał borówki
Fala upałów w północnych Włoszech odbiła się na plonach borówek. W tym roku jagoda jest mniejsza, a jej dojrzewanie przebiega szybciej ze względu na pogodę. Z powodu braku wody do nawadniania rolnicy ryzykują utratę części uprawianego obszaru. W północno-zachodnich Włoszech zbiory wynoszą tylko 50% zwykłego poziomu. Ceny nie są zbyt wysokie, ponieważ na rynku jest wystarczająco dużo tanich hiszpańskich jagód, które są bardziej konkurencyjne niż produkty lokalne.
W połowie czerwca ceny borówek hiszpańskich znacznie wzrosły. Jednak koszt jest nadal niski ze względu na fakt, że na rynek trafiły dość duże ilości jagód. Po zakończeniu szczytowego sezonu produkcja borówki gwałtownie spada przez cały czerwiec. Szacuje się, że sprzedano już ponad 95% całkowitego zbioru. W tym sezonie wielkość sprzedaży jest o ponad 20% wyższa niż w poprzednim sezonie. Dostawy jagód z prowincji Huelva będą nadal rosły, podobnie jak import z krajów produkujących borówki. Według ekspertów branżowych cena jagód spada, co może stymulować wzrost konsumpcji.
W zeszłym roku Republika Południowej Afryki wyeksportowała 20 000 ton jagód. W tym sezonie, według wstępnych prognoz, liczba ta wzrośnie do 25 tys. ton. Ale może być wyższy. (W ubiegłym roku całkowita produkcja wyniosła 31 500 ton.)
W 2021 r. plantatorzy borówki z RPA stanęli przed poważnymi wyzwaniami logistycznymi. Dostawa owoców do Europy trwała do 60 dni. Eksport był niższy niż oczekiwano, a Biuro Polityki Rolnej i Wiejskiej stwierdziło, że ceny eksportowe w 2021 r. były o 14% niższe niż rok wcześniej, głównie ze względu na niższe ceny w Europie.
Według National Berry Organization w Republice Południowej Afryki uprawia się obecnie 2826 hektarów borówki (z czego 74% znajduje się na Przylądku Zachodnim, 20% w regionie Limpopo). W ramach rozwoju branży przestarzałe odmiany zostały zastąpione bardziej nowoczesnymi. W przyszłym roku powierzchnia pod borówki wzrośnie do 3208 ha.
Dla porównania, Peru, które jest bezpośrednim konkurentem RPA w produkcji borówki, ma 12 000 hektarów borówek.
Na rynku chińskim można kupić krajowe borówki od marca do lipca. Sezon w kraju zaczyna się około marca. W tym roku ceny wczesnych jagód oscylowały w okolicach 40 euro za kilogram. W połowie kwietnia, kiedy na rynek weszły duże ilości produktów z prowincji Yunnan, cena spadła do 100 juanów, 14 euro za kilogram.
W 2019 roku Chiny wyprzedziły Stany Zjednoczone w produkcji borówki, stając się światowym liderem tego wskaźnika. 5 największych prowincji jagodowych w Chinach w 2020 r. to Guizhou, Syczuan, Anhui, Liaoning i Shandong. Produkcja w prowincji Yunnan szybko się rozwija, zwłaszcza w przypadku odmian wcześnie dojrzewających.
Chile i Peru są głównymi eksporterami borówek do Chin. Eksport peruwiańskich borówek do Chin gwałtownie wzrósł w ostatnich latach, z prawie zera w 2010 roku do 63 500 ton w 2019 roku. Chińscy konsumenci preferują jagody z białym, woskowym nalotem, charakterystycznym dla niektórych odmian.
Dostawy borówki na rynek amerykański w 2022 r. są niższe niż zwykle o tej porze roku.
Na zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych pod koniec czerwca wystąpił brak produkcji z powodu przesunięcia sezonu żniwnego w Kalifornii. W tym stanie sezon zbiorów borówek w 2022 roku rozpoczął się nieco wcześniej niż zwykle, a także zakończył się wcześniej, zakłócając zwykle płynne przejście na dostawy borówek z Oregonu pod koniec czerwca. W tym samym czasie zimna wiosna w Oregonie, Waszyngtonie i Kolumbii Brytyjskiej doprowadziła do opóźnienia rozpoczęcia zbiorów na północno-zachodnim wybrzeżu Pacyfiku i ogólnego braku produkcji na rynku pod koniec czerwca. Sytuacja poprawia się w połowie lipca wraz z wypuszczeniem sezonu żniwnego do zwykłego poziomu.
Tymczasem na wschodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych dostawy jagód utrzymują się na normalnym poziomie. W New Jersey nastała korzystna pogoda. Potem sezon przestawi się na dostawy borówek ze stanu Michigan.
Popyt na jagody jest nadal silny dzięki działaniom promocyjnym i marketingowym podejmowanym przez dostawców. Jednak ten silny popyt i zmniejszenie wielkości rynku doprowadziły do wysokich cen sprzedaży jagód podczas tradycyjnych świąt „jagodowych”, takich jak Dzień Kanady 1 lipca i Dzień Niepodległości Stanów Zjednoczonych 4 lipca, podczas których konsumpcja jagód w USA i Kanadzie gwałtownie rośnie. Lipiec jest również ogłoszony Narodowym Miesiącem Borówki w Stanach Zjednoczonych.
Dostawcy jagód spodziewają się, że ceny nieznacznie spadną i rynek będzie w równowadze na przełomie lipca i sierpnia, kiedy to dostawy z północno-zachodnich stanów kraju wzrosną, a jagody z New Jersey i Michigan nadal będą w sprzedaży.
Źródło:www.EastFruit