czwartek, 18 kwiecień 2024
Tasmański producent ekologicznych jabłek przygotowuje się do wprowadzenia nowej odmiany w przyszłym sezonie

Tasmański producent ekologicznych jabłek nie może się doczekać wprowadzenia nowej odmiany na rynek australijski w przyszłym roku.

R&R Smith ma licencję komercyjną na odmianę z Belgii o nazwie Kizuri (sprzedawaną w Europie jako Morgana), kierownik ds. Marketingu i komunikacji Jessica Calvert mówi, że firma pracuje obecnie nad nazwą na rynek australijski i wprowadzi nazwę i markę później rok.

„Jesteśmy liderami rozwoju i jesteśmy w trakcie uprawy i marketingu tej nowej odmiany, przy wsparciu Woolworths Organic Growth Fund” – powiedziała. „Jest to długofalowy proces na dużą skalę, który do 2028 r. będzie wymagał posadzenia ponad 300 000 drzew. Jabłko jest duże, chrupiące i soczyste i świetnie nadaje się do przechowywania”.

Firma obecnie uprawia szereg jabłek, w tym: Royal Gala (dostępne przez cały rok), Fuji (dostępne od marca do września), Pink Lady (dostępne od kwietnia do listopada) i Jazz In Conversion (dostępne od sierpnia do grudnia). Sadownik i dyrektor zarządzający Andrew Smith przyznaje, że w Tasmanii był to trudny rok dla produkcji owoców ziarnkowych, szczególnie w ramach certyfikowanego planu zarządzania ekologicznego.

„Wiosenny deszcz był stały, od kwitnienia w październiku do końca grudnia, po czym nastąpiła przedłużona susza i późna jesień przerwana” – powiedział Smith. „W Dolinie Huon wystąpiły również uszkodzenia gradowe, które zdziesiątkowały garstkę hodowców. Z niecierpliwością czekamy na bardziej normalną pogodę w latach 2022/23. Ilość jest duża i z naszych własnych gospodarstw zbierzemy ponad 3000 ton owoców w tym sezonie. Klienci mogą znaleźć nasze jabłka w niezależnych sklepach takich jak Harris Farm w NSW i Hill Street Grocers na Tasmanii. Zaopatrujemy hurtownie krajowe. Mamy również wieloletnią współpracę z Woolworths i zaopatrujemy ten wiodący supermarket od 2006 roku pod ich ekologiczną marką premium Macro. Woolworths oferuje gamę jabłek organicznych R&R Smith w naszych kompostowalnych opakowaniach”.

R&R Smith to tasmański producent czwartego pokolenia, a pan Smith twierdzi, że kluczową częścią wizji firmy jest ewolucja i dostosowywanie się do ciągle zmieniających się rynków, z etosem ciągłego doskonalenia. Firma posiada certyfikat ekologiczny od 1998 r. i dokonała zmiany ponad 20 lat temu, chcąc zwiększyć wzrost w tej kategorii.

„Nie używamy żadnych syntetycznych produktów do zwalczania szkodników i chorób i nieustannie pracujemy nad poprawą zdrowia gleby i zdrowia drzew, aby zmaksymalizować jakość naszych owoców, a także zmniejszyć nasz wpływ na środowisko” – wyjaśnił.

„Rolnictwo ekologiczne to holistyczne podejście do rolnictwa, które postrzega zdrowie gleby, drzew i zaangażowanych ludzi jako jeden ciągły system.

„Mamy certyfikat ekologiczny NASAA (National Association of Sustainable Agriculture Australia). Wierzymy w kluczowe zasady rolnictwa ekologicznego, które obejmują zasady ekologii, uczciwości, pielęgnacji i zdrowia. W 100% certyfikowane domowe opakowania kompostowalne, które właśnie wprowadziliśmy na rynek w tym miesiącu”.

Dodał, że popyt na certyfikowane produkty ekologiczne stale rośnie, ponieważ konsumenci coraz bardziej interesują się zdrowiem i wiedzą, skąd pochodzi ich żywność.

Nieustannie rozwijamy naszą działalność w oparciu o popyt” – powiedział Smith. „Wierzymy również, że nasi klienci chcą zrównoważonych alternatyw dla jednorazowych plastików i jesteśmy niezwykle dumni z wprowadzenia pierwszego w pełni kompostowalnego w domu opakowania dla naszych paczkowanych owoców. . TIPA zapewniła najlepsze rozwiązanie dla naszych produktów, wybraliśmy TIPA ze względu na wysokie certyfikaty regulacyjne, zapewniające autentyczność i bezpieczne przetwarzanie żywności od sadu do konsumentów”.

Źródło: R&R Smith Organic Tasmanian Apples facebook

Log in or Sign up