piątek, 19 kwiecień 2024
Ze świata: Nowa Zelandia oficjalnie otwiera sezon produkcyjny nowej odmiany jabłek Sassy

Sezon jabłkowy w Nowej Zelandii rozpoczyna się co roku w połowie lutego i trwa do sierpnia lub września. Jabłka nowozelandzkie są pachnące, słodkie i soczyste. W porównaniu z innymi owocami, jabłka dość dobrze znoszą przechowywanie i transport. Kiedy jabłka trafiają na chiński rynek, są nadal bardzo świeże.

„Większość jabłek z Nowej Zelandii na chińskim rynku to jabłka Gala.  Pierwsze jabłka z Nowej Zelandii w tym sezonie miały trafić do Chin 23 lutego, ale zostały opóźnione o ponad dwa tygodnie i dotarły dopiero na początku marca. Na szczęście jabłka bardzo dobrze znoszą przechowywanie i transport, więc jakość produktu nie uległa znacznemu pogorszeniu”. Tak twierdzi Sharon Huang, dyrektor generalny Faikee Fruit Limited.

„W tym sezonie warunki pogodowe były doskonałe, więc jakość produktów, które dotarły do ​​Chin jest całkiem dobra, nawet lepsza niż w poprzednim sezonie. Jednak gdy pojawiły się jabłka, kilka epidemii Covid-19 stworzyło przeszkody dla przepływu produktów, co spowodowało spadek cen jabłek. Cena detaliczna pierwszych jabłek Taylor w tym sezonie wynosiła około 350-360 juanów [53,83-55,37 USD] za opakowanie 18 kg. Kolejne jabłka Taylora kosztowały około 310-320 juanów [47,68-49,22 USD] za opakowanie. Cena jabłek Taylor jest dość silna i odporna na negatywne wahania. ''

Jabłka Sassy z Nowej Zelandii

Mówiąc o nowych osiągnięciach dla nowozelandzkich odmian jabłek, Sharon wyjaśniła: „Nowa Zelandia wprowadziła nową odmianę jabłek, jabłko Sassy. Ta wczesna odmiana jest już dostępna na rynku chińskim. Jabłko Sassy jest hybrydą Jazz, Fuji , i jabłka Pacific Rose. Z zewnątrz jasno i lśniąco czerwona. Smak jest pachnący i słodki, a jabłko rześkie.

„Wielkość dostaw jest nadal niewielka, a cena wynosi około 320-330 [49,22-50,76 USD] za opakowanie. Zawsze mówiliśmy, że obszary produkcyjne muszą być stale ulepszane i wprowadzane nowe odmiany jabłek. Weźmy na przykład markę Taylor , wprowadzili nową odmianę jabłek Taylor „King". Jabłko jest słodkie i jędrne. Każdy kęs jest pełen słodkiego smaku. Co więcej, jabłko Taylor King wygląda ładniej niż jabłka Gala, które wchodzą na rynek w tym samym czasie. Jabłka King otrzymały świetne opinie konsumentów, gdy weszły na rynek w zeszłym roku, a ruch produktów był płynny. W tym roku jabłka King pojawiły się nieco później.

Faikee Fruit Limited sprzedaje głównie importowane jabłka Taylor z Nowej Zelandii. Sharon wyjaśniła zalety jabłek Taylora. „Jabłka sprzedawane pod marką Taylor są jednolicie błyszczące, słodkie i pachnące, z odpowiednim poziomem cierpkości, aby zrównoważyć smak. Taylor to firma rodzinna.  Co więcej, te odmiany jabłek bardzo dobrze znoszą przechowywanie i transport. Ponadto firma Taylor używa technologii przechowywania świeżości Smart Fresh, aby zachować jakość produktu, smak i wygląd swoich jabłek. Jabłka pozostają świeże od pola do stołu."

Źródło:www.freshplaza

Log in or Sign up