Popyt na produkty ekologiczne w Zjednoczonych Emiratach Arabskich nadal rośnie i oczekuje się, że do 2024 r. wzrośnie o 13%. Świeże ekologiczne owoce i warzywa są koniecznością dla ponad 50% miejscowej ludności. Liczby te zostały ujawnione podczas seminarium internetowego zorganizowanego przez ITA.BIO, platformę internacjonalizacji włoskich produktów ekologicznych promowaną przez ICE we współpracy z FederBio i zarządzaną przez Nomisma.
„Z naszego doświadczenia wynika, że zrównoważony rozwój, pochodzenie i marka są kluczowymi czynnikami, które kształtują decyzje zakupowe mieszkańców Zjednoczonych Emiratów Arabskich przy zakupie produktów ekologicznych” – wyjaśnił Werner Castiglioni, dyrektor Biosüdtirol, spółdzielni konsorcjum VOG wyłącznie produkcji jabłek ekologicznych. „To rynek otwarty i nowoczesny, dlatego produkty premium i markowe należą do tych, które mają największe szanse powodzenia, także w segmencie ekologicznym.”
Źródło: Vog.it