czwartek, 21 listopad 2024
Ze świata: truskawki - jak poprawić i sprawdzić  jakość przechowywania

Giancarlo Colelli, profesor Uniwersytetu w Foggia , przedstawił temat  przy okazji webinarium „Truskawki i jagody”. Ekspert zilustrował korzyści, jakie może przynieść technologia  w odniesieniu do przechowywania, w szczególności wykorzystanie CO2 i zimna w składowaniu oraz Spektrometria NIR w oznaczaniu jakości .

Colelli we współpracy z prof. Martelli , przeprowadzili  badania nad wydłużeniem zachowania jakości po zbiorze poprzez przechowywanie w niskich temperaturach oraz w obecności wysokiego poziomu CO 2 i niskich temperatur, uzyskując dobre wyniki na różnych produktach takich jak: truskawki, , jabłka , gruszki, winogrona.

 Technologią stosowaną w celu umożliwienia kontroli jakości w sposób nieniszczący, tak aby nie utracić produktu i bezpieczną, jest spektrometria bliskiej podczerwieni, czyli NIR , która pozwala uzyskać rodzaj chemicznej fotografii owocu, aby sprawdzić jego skład i określić jego jakość . W praktyce żywność jest poddawana działaniu źródła światła i rejestruje się, jak je pochłania lub odbija, a następnie stosuje się algorytmy korelacji między reakcją na światło a składnikami żywności i określa się %, w którym każdy składnik jest w nim obecny.

Doświadczenie zakończyło się sukcesem na partii truskawek z dokładnością 98% . Zachęcające wyniki uzyskano również na rukoli, pomidorze, goji , gdzie można było nawet określić zawartość witaminy C, a także w rozpoznawaniu odmianowym, jak w przypadku karczochów odmian Violet i Catanese. Nawet analiza produktów pakowanych dała dobre wyniki , faktycznie można było określić jakość żywności, eliminując „hałas” generowany przez opakowania za pomocą specjalnego oprogramowania. „Eksperyment przeprowadzony przez Muhammada Mudassira Arifa Chaudhry'ego , doktoranta prof. Marii Luisy Amodio, wykazał, że w ten sposób można określić jakość w momencie odbioru, na produkcie luzem, a na końcu dystrybucji u sprzedawców detalicznych, gdy produkt jest już zapakowany ”, wyjaśnia Colelli.

Ta sama technologia może być wykorzystana do określenia jakości opakowań . „Staramy się promować zrównoważone opakowania z myślą o gospodarce o obiegu zamkniętym, widząc, jak NIR reaguje na różne materiały, które można zastosować i czy może je skutecznie rozpoznać”, wyjaśnia Colelli.

„Dziś więcej uwagi poświęca się konsumpcji, środowisku i zdrowiu. Łańcuch rolno-spożywczy musi wpasować się w ten scenariusz– podsumowuje Colelli – Technologia odgrywa kluczową rolę w formułowaniu odpowiedzi na pytania sektora”.

Źródło:Italiafruit

 

Log in or Sign up