Stowarzyszenia zajmujące się świeżymi produktami z całego świata utworzyły międzynarodową koalicję, aby zająć się zwiększonymi kosztami produkcji i handlu świeżymi produktami, co jest efektem poważnych obaw o rentowność sektora i jego zdolność do sprostania nowym wymogom zrównoważonego rozwoju.
Stowarzyszenia : Afruibana (Afryka Zachodnia), Chińska Izba Handlowa (Chiny), ColeACP (kraje Afryki, Karaibów i Pacyfiku), Copa i Cogeca (Unia Europejska), Kanadyjskie Stowarzyszenie Marketingu Produktów – CPMA (Kanada), Międzynarodowe Stowarzyszenie Producentów – IFPA (USA), Freshfel Europe (Unia Europejska) oraz Stowarzyszenie Eksporterów Świeżych Owoców Półkuli Południowej – SHAFFE (Ameryka Łacińska, Oceania, Republika Południowej Afryki) zgodziły się na stworzenie globalnej koalicji, aby zająć się zwiększonymi kosztami produkcji i handlu świeżymi produktami.
Globalna koalicja będzie aktywnie wyrażać obawy światowego przemysłu dotyczące wzrostu kosztów i identyfikować wspólne rozwiązania. Grupa zidentyfikowała szereg kluczowych wyzwań, przed którymi stoją obecnie wszyscy operatorzy owoców i warzyw na całym świecie. Obawy dotyczą wzrostu kosztów logistyki, nakładów, nawozów, materiałów opakowaniowych, energii oraz ogólnego niedoboru siły roboczej. Ponadto wszystkie te aspekty mają dodatkowe implikacje wynikające z ciągłych skutków pandemii Covid-19 na łańcuchy dostaw.
Koalicja będzie zatem współpracować, aby publicznie zgłaszać swoje obawy i pracować nad ustanowieniem wielostronnego dialogu z kluczowymi decydentami i łańcuchem dostaw, w tym żeglugą morską i sektorem handlu detalicznego. Grupa będzie również dążyć do podniesienia świadomości konsumentów w tej kwestii, jednocześnie promując znaczenie i wartość świeżych produktów, biorąc pod uwagę ich wkład w zdrowie publiczne i dietę roślinną.
Dzięki połączonym wysiłkom tych ważnych międzynarodowych podmiotów handlowych, koalicja ma nadzieję, że owoce i warzywa zostaną uznane za dobro publiczne i że zostaną wsparte inicjatywy, które promują zrównoważony, przystępny cenowo i ekonomicznie opłacalny sektor świeżych produktów.
Źródło:SHAFFE