czwartek, 21 listopad 2024
Holandia: „Jeśli znasz swój koszt własny, wiesz również, jaka powinna być minimalna cena przychodu za kilogram”

Poznaj swój koszt własny przed sprzedażą

Upewnij się, że znasz swój koszt własny, wtedy będziesz silniejszy w negocjacjach cenowych z kupującym. Przy gwałtownym wzroście cen pracy, surowców i energii dobrze byłoby przeliczyć koszt własny produktu. W końcu opłacalny wzrost jest możliwy tylko ze znajomością kosztu własnego.

To żadna nowość, że wzrosły ceny robocizny, energii i surowców, ale jaki to ma wpływ na koszt produkcji naszych owoców?

NFO zapytało o to  księgowego Henka Verheuvela z Visser&Visser i doradcę biznesowego Arieana Westeenga z Alfa Accountants.
Widoczny jest wzrost w kosztach pracy (+10%), ale także wzrosły np. koszty energii, nawozów, środków ochrony roślin, konserwacji. Nie można udzielić jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, jaki ma to wpływ na koszt własny przedsiębiorstwa. To w ogromnym stopniu zależy od tego, jak dany przedsiębiorca zorganizował swoją firmę.

„W przypadku sadowników, którzy pracują samodzielnie, koszty pracy mają wpływ tylko podczas zbioru, podczas gdy w przypadku firm zajmujących się sortowaniem robocizna ma znacznie większy udział w kosztach”, wyjaśnia Westeeng. A rosnące koszty energii mają większe konsekwencje dla firm z własnym chłodzeniem niż dla firm bez. „Produkcja wpływa również na koszt własny, a także dostrzegam duże różnice między firmami w wydajności kompletacji. Koszty kompletacji między firmami wahają się od 9 do 14 do 15 centów za kilogram”, mówi Verheuvel.

Ponadto więcej plantatorów w tym roku musi zmagać się ze stratami w uprawach spowodowanymi na przykład przez chrząszcze i wyższymi kosztami ochrony upraw z powodu dużej presji ze strony psyllidów gruszy.

Koszt własny zależy również od sposobu finansowania hodowcy. Więcej finansowania zewnętrznego oznacza wyższe koszty odsetek. Plantatorzy, których okres stałego oprocentowania niedawno wygasł, często widzieli wzrost stóp procentowych z około 2 procent do 6 procent. Wreszcie wzrosły również koszty utrzymania, a co za tym idzie prywatne wypłaty. To również musi być ostatecznie opłacone z plonów owoców.

Dlatego:  „Jeśli znasz swój koszt własny, wiesz również, jaka powinna być minimalna cena przychodu za kilogram”, mówi Westeeng. 

Częściowo ma to na celu uzyskanie dobrego obrazu produkcji, ponieważ według wstępnych szacunków zbiorów oczekuje się mniejszej liczby jabłek i gruszek. Upewnij się również, że dobrze znasz oczekiwania produkcyjne i przystępujesz do negocjacji z prawidłowymi informacjami.

Pomyśl także o tym, co trzeba zrobić, aby w przyszłości pozostać sadownikiem. W dłuższej perspektywie poziom inwestycji w nowe  nasadzenia będzie wyższy.

W końcu wzrosły też koszty materiałów pomocniczych i ceny gruntów.

Więc zastanów się dokładnie, jaka cena jest potrzebna i nie sprzedawaj tylko na wyczucie.

Źródło: NFO

Log in or Sign up