W Portugalii trwa kampania marketingowa gruszki Rocha; sezon do tej pory charakteryzował się wysokim popytem, który znacznie przewyższa podaż, znacznie zmniejszoną przez pogodę, jak wyjaśnia kierownik sprzedaży międzynarodowej Carla Belandria. "W Portugalii jest łącznie około 10 000 hektarów przeznaczonych na gruszki Rocha, które dały 243 000 ton w 2022 roku. Jednak w tym roku zbiory spadły do zaledwie 134 000 ton.
Niekorzystne warunki pogodowe również odbiły się na kalibrach w tym sezonie. W rzeczywistości ucierpiała na to produkcja owoców ziarnkowych na Półwyspie Iberyjskim jako całość, chociaż sprzedaż nie ucierpiała.
"Kalibry, z którymi zwykle pracuję, to 60-65 mm, ale w tym roku ich brakuje, a nasi klienci, w tym włoska grupa, która kupuje dla sieci supermarketów w Austrii, akceptują kalibry 55-60 mm". Jednak "podczas gdy w zeszłym roku 6-kilogramowe pudełko kalibrów 60-65 zostało wycenione na 7,8 euro, w tym roku to samo pudełko kalibrów 55-60 jest wycenione na 12 euro", mówi Carla.
"Technicy już przewidują dobre zbiory w tym roku"W 2003 r. Unia Europejska uznała wyjątkowe cechy tej gruszki odkrytej w 1836 r. przez Pedro Antonio Rocha (od którego wzięła swoją nazwę) w Sintrze i przyznała jej chronioną nazwę pochodzenia "
Pera Rocha do Oeste". "Gruszka Rocha to wyjątkowy owoc. Jest zielony do jasnożółtego, z odrobiną brązu w pobliżu łodygi, która w języku portugalskim nazywa się carepa."
"Sprzedaję gruszkę Rocha w różnych krajach Europy, Ameryki i Afryki, ale jest obszar, w którym nadal trudno jest ją wprowadzić: Bliski Wschód, właśnie z powodu carepy. Wielu konsumentów kupuje owoce na podstawie ich wyglądu i uważa, że brązowa plama na gruszce wskazuje, że jest zbyt dojrzała, ale w rzeczywistości carepa jest miarą słodyczy gruszki; im więcej carepa, tym słodsza; Musimy więc nadal pracować nad komunikacją i promocją w tych krajach".
Słodycz jest jedną z wyróżniających cech tej emblematycznej gruszki z zachodniego regionu Portugalii zarządzanego przez chronioną nazwę pochodzenia, która nadzoruje wszystko, co kryje się za "tym wyjątkowym owocem", jak mówi Carla, od jego produkcji po zbiory, obróbkę, przechowywanie i etykietowanie.
"Gruszka Rocha jest zbierana w sierpniu, w okresie trzech tygodni. Zbiór odbywa się ręcznie, zbierając owoce i lekko je przechylając, aby uniknąć uszkodzenia łodygi, które mogłoby prowadzić do późniejszych roszczeń. W ciągu zaledwie dwóch godzin po zbiorze gruszki są przechowywane w drewnianych lub plastikowych pojemnikach, sortowane partiami i przechowywane w komorach chłodniczych z kontrolowaną atmosferą w temperaturze od 0 do 1 °C, gdzie są przechowywane przez 7 do 8 miesięcy, mniej więcej do maja następnego roku.
"Możemy znaleźć jabłka odmiany Gala czy Golden w wielu krajach (Francja, Hiszpania, Niemcy, Włochy...), ale gruszka Rocha jest odmianą uprawianą tylko w Portugalii, co czyni ją ekskluzywną. Jest niezwykle słodka, zawiera witaminy A, B1, B2, C i E, jest źródłem błonnika i potasu, a także silnym przeciwutleniaczem. Jej spożycie jest również zalecane dla niemowląt. "
"Lista największych na świecie importerów gruszek Rocha obejmuje Brazylię, która jest numerem 1; Zjednoczone Królestwo, Maroko, Niemcy, Hiszpania, Libia, Włochy lub Francja. Jej spożycie w Portugalii jest również znaczące, ponieważ każdy mieszkaniec spożywa średnio 6,3 kg gruszek rocznie.
"Popyt na portugalskie gruszki jest wysoki", mówi Carla, "a każdego roku Portugalia wyprzedaje swoją produkcję, zanim zostanie zebrana". W tej chwili sady gruszkowe zaczynają kwitnąć w regionie zachodnim i chociaż jest jeszcze wcześnie, aby prognozować, "technicy już mówią, że w tym roku spodziewamy się dobrych zbiorów, większych niż w zeszłym roku".
źródło: Freshplaza