Freshfel określiło kluczowe zalecenia dotyczące promowania unijnego programu „Owoce i warzywa w szkole” w ramach nadchodzącej reformy polityki. 24 listopada Delegat Generalny Freshfel Europe, Philippe Binard, był jednym z głównych prelegentów konferencji „A Sustainable EU Schools Scheme” zorganizowanej przez Komisję Europejską.
Dokonując przeglądu ekonomicznych aspektów programu, Freshfel Europe podkreślił wartość dalszego wdrażania i obszary ulepszeń potrzebne do zapewnienia równej, wydajnej i edukacyjnej dystrybucji świeżych owoców i warzyw wśród europejskich dzieci w wieku szkolnym.
Spożycie świeżych owoców i warzyw w UE jest nadal znacznie poniżej minimalnego zalecanego dziennego spożycia 400 g przez WHO. Najniższe poziomy spożycia obserwuje się u dzieci i młodych dorosłych, z których wielu zjada najwyżej 200 g dziennie, czasem znacznie mniej. Otyłość u dzieci pozostaje poważnym problemem, a niezdrowa dieta zwiększa ryzyko epidemii otyłości i chorób niezakaźnych (NCD), takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2 i niektóre nowotwory. Aby odwrócić negatywne trendy, konieczna jest edukacja najmłodszych poprzez zapoznanie ich ze smakiem, konsystencją i różnorodnością owoców i warzyw – mówi Freshfel Europe.
Philippe Binard powiedział: „Ważne jest, aby program szkolny był zgodny z jego wartościami zdrowotnymi i odżywczymi jako priorytet. Edukacja najmłodszych jest kluczem do odwrócenia wskaźnika otyłości i skierowania dzieci w stronę zdrowszego odżywiania się na przyszłość. Koszt ubezpieczenia społecznego za niezdrowe odżywianie jest co najmniej dwukrotnie wyższy niż wartość rynku spożywczego”.
Obecnie prawie 17 mln dzieci ma dostęp do programu szkolnego opartego na polityce z budżetem 130 mln euro, czasem uzupełnianym dodatkowymi środkami z budżetów krajowych. Budżet UE pozwala na roczną dystrybucję około 70 000 ton świeżych owoców i warzyw w każdym roku szkolnym.
Źródło:Freshfel Europe