Krajowe Stowarzyszenie (Anove) stwierdziło, że Huelva jest epicentrum hiszpańskiej uprawy borówki, odpowiadając za 97% krajowej produkcji i skupiając 82% obszaru upraw w Andaluzji.
W ramach szóstych Warsztatów Technicznych Uprawy Borówki, zorganizowanych przez Kolegium Inżynierów Techników Rolniczych Zachodniej Andaluzji i odbywających się w La Rabida (Palos de la Frontera), Lluis Inglada, kierownik Obszaru Terytorialnego Instytutu Cerdà, przedstawił szczegóły dotyczące ostatniego badania przygotowanego przez instytucję.
„Badanie stwierdza, że borówka jest jednym z najszybciej rosnących gatunków na świecie i podkreśla, że Hiszpania nie byłaby w stanie uprawiać borówki bez wkładu w ulepszanie roślin. W rzeczywistości sto procent uzyskanego produktu i dochodu wygenerowanego między 1995 r. a rok 2018 to zasługa ulepszeń instalacji” – stwierdził Inglada.
Elena Saenz, dyrektor Anove, powiedziała, że te ulepszenia pozwoliły rolnikom uprawiać borówki na szerokościach geograficznych i glebach, na których nie można ich było uprawiać kilka dekad temu. "W dużej mierze było to możliwe dzięki selekcji nowych odmian dostosowanych do niemal wszystkich typów klimatów i nowych technik uprawy" - dodała.
„W tym sensie wprowadzenie nowych odmian przyniosło w tych latach 10 812 ton borówki rocznie” – stwierdził Lluis Inglada. W Hiszpanii całkowity obszar uprawy borówki wzrósł sześciokrotnie w latach 2012-2018. W rzeczywistości Hiszpania już przoduje w produkcji w Europie, z ponad 43 000 ton, co stanowi 41% całej produkcji borówki we Wspólnocie.
Borówka jest obecnie jedną z upraw o największych perspektywach wzrostu w najbliższej przyszłości. Różne badania rynkowe wskazują, że w Europie i Hiszpanii spożycie borówek wzrośnie czterokrotnie, z obecnych 0,180 kilograma do prawie jednego kilograma na osobę rocznie.
Źródło: huelvainformacion.es