Zespół profesora Xuesena Chena z Uniwersytetu Rolniczego w Shandong zdobył Narodową Nagrodę Ctai za wynalazki w tworzeniu wysokiej jakości i wysokowydajnej technologii do hodowli nowych odmian jabłek, donosi Produce Report.
Naukowcy wykorzystali lokalne dzikie jabłonie i odmianę Red Fuji, aby odkryć molekularny mechanizm powstawania jabłka o wysokiej zawartości flawonoidów i stworzyli plazmę zarodkową jabłoni o wysokiej zawartości flawonoidów CSR6R6.
Wykorzystali również CSR6R6 z Gali, Fuji i innych odmian jako formy rodzicielskie i wyhodowali 4 nowe odmiany jabłek o czerwonym miąższu: Xinghong, Fuhong, Meihong i Manhong.
Te nowe odmiany mają jasnoczerwoną skórkę, czerwony miąższ o słodko-kwaśnym smaku.
Oczekuje się, że wypełnią lukę w asortymencie czerwonych jabłek w krajach azjatyckich.
Podczas selekcji jabłek o czerwonym miąższu zespół Chen Xuesen opracował również unikalną metodę selekcji, która skróciła okres selekcji z 20 do 15 lat.
Te nowe odmiany jabłek mają słodko-kwaśny smak, ale Chen Xuesen twierdzi, że jabłka Meihong, zwane również Sweet Red, mają wyższą zawartość cukru i prawie nie mają kwasowości.
Oczekuje się, że za trzy do czterech lat te nowe odmiany jabłek zostaną oficjalnie wprowadzone na rynek azjatycki.
Autor: Hennadiy Hnyp