piątek, 22 listopad 2024
Szwajcaria: owoce ziarnkowe są gotowe do zbioru

Szwajcarskie Stowarzyszenie Owoców ogłosiło wczoraj początek szwajcarskiego sezonu owoców ziarnkowych we Fruthwilen (TG). Wydarzenie poświęcone było programowi branżowemu „Sustainability Fruits”. W obecności radnego krajowego Manuela Struplera stowarzyszenie podkreśliło pionierską rolę branży i zapowiedziało dobre zbiory. W tym roku spodziewane jest 114 500 ton jabłek i 18 500 ton gruszek.

Szwajcarska produkcja owoców ziarnkowych stała się jeszcze bardziej zrównoważona w ciągu ostatniego roku. Dzięki „Sustainability Fruits” Szwajcarskie Stowarzyszenie Owoców stworzyło ambitny program branżowy we współpracy ze Swisscofel oraz udziałowcami i ekspertami z całego łańcucha wartości. Jest to bezpośrednia odpowiedź na rosnące wymagania konsumentów oraz na plan działania Rady Federalnej „Czysta woda”. Na początku szwajcarskiego sezonu owoców ziarnkowych na farmie Ralpha Gilga we Fruthwilen (TG), radny krajowy Manuel Strupler uznał pionierską rolę branży: „Jest to wyraz wielkiej woli przemysłu, aby wziąć pod uwagę rosnące wymagania społeczeństwa, polityki i konsumentów oraz zapewnienie im wykonalnych rozwiązań, środków reagowania”.

Krajowe rozwiązanie branżowe obejmuje dziewięć celów zrównoważonego rozwoju i przewiduje około 90 środków we wszystkich trzech wymiarach zrównoważonego rozwoju. Dzięki szerokiemu katalogowi środków wszystkie firmy mogą wnieść swój wkład w swoją indywidualną pozycję wyjściową, aby produkować jeszcze bardziej zrównoważoną produkcję. Wsparcie dla programu jest ogromne: już w pierwszym roku ponad 85 procent powierzchni owoców ziarnkowych jest produkowane zgodnie z nowymi wymaganiami. Wiodący detaliści wspierają program w równym stopniu. Za dodatkowy wysiłek producenci otrzymują rekompensatę w wysokości 6 centymów za kilogram owoców ziarnkowych. Ten dodatkowy dochód dotyczy jabłek i gruszek pierwszej i drugiej klasy.

 

Szwajcarscy producenci owoców zbierają obecnie pierwsze jabłka i gruszki, które wyhodowali zgodnie z wymogami nowego rozwiązania branżowego „Sustainability Fruits”. W tym roku dobre warunki pogodowe sprawiły, że zbiory były o około sześć dni wcześniej niż zwykle. Zbiory osiągają szczyt w połowie września i trwają do końca października. Oczekuje się dobrych zbiorów przy oczekiwanej produkcji około 114 500 ton jabłek i 18 500 ton gruszek.

Źródło: Szwajcarskie Stowarzyszenie Owoców

Log in or Sign up