Prawie cztery lata temu Limalexia została wprowadzona na rynek jako pierwsza „gotowa do wprowadzenia na rynek” odmiana do szczepienia firmy Limgroup. Od tego czasu truskawka rośnie i kwitnie w licznych gospodarstwach sadowniczych w Niemczech i Europie Północnej. Rodzina Böckmann, położona w sercu regionu Osnabrück, od trzech lat zajmuje się również produkcją Limalexia. Ze względu na dobre wyniki w pierwszych dwóch latach zbiorów, w tym roku odmiana będzie uprawiana na około pięciu hektarach.
W 2020 roku 10 000 roślin Limalexia zostało początkowo wyprodukowanych w próbnej uprawie na otwartej przestrzeni. Böckmann: „W pierwszym roku byliśmy szczególnie pod wrażeniem zachowania wzrostu i jednorodności. Na tej podstawie rozszerzyliśmy następnie naszą zdolność uprawową do 20 000 roślin w drugim roku, abyśmy mogli również rozsądnie porównać netto plon z innymi odmianami. Byliśmy całkiem zadowoleni z całkowitego zbioru 20-22 ton. To samo dotyczyło wielkości owoców: w przeciwieństwie do niektórych konwencjonalnych odmian, Limalexia ma niewielką tendencję do posiadania mniejszych owoców."
Podobnie jak wielu innych sadowników, pani Böckmann stoi w obliczu dzisiejszych wyzwań, takich jak wzrost kosztów i inflacja. „To sprawia, że tonaż na hektar jest jeszcze ważniejszy, co w tym roku doskonale pasowało do Limalexii”. Według Böckmanna to samo dotyczy sytuacji w zakresie dostaw. „Poza majem, kiedy w tym samym czasie na rynek trafiały niemieckie truskawki outdoorowe, towary importowane i towary krajowe z nieogrzewanych szklarni, pierwsza połowa sezonu była dość umiarkowana. , ponieważ wiele powtarzających się odmian nie jest w zbiorach, dlatego możemy uzyskać dobre ceny za nasze owoce Limalexia."
Z długoterminowej perspektywy zmiana klimatu i jej skutki stanowią wyraźne wyzwanie – powiedziała. „W przeciwieństwie do innych regionów upraw, mamy stosunkowo łagodny klimat, chociaż w niektórych przypadkach mamy do czynienia z ekstremalnymi warunkami pogodowymi, czy to suszą, czy deszczem. Pod tym względem niezwykle ważny jest również dobór odmian. do upraw chronionych, w tunelach, a ostatnio na poziomach”.
Po prawej: W sezonie truskawki są zbierane rano w godzinach 4:00-5:00. Następnie są sprzedawane świeże na odpowiednim stoisku truskawkowym od godziny 9:00. Na miejscu towary są przepakowywane z tac 4x1kg do żądanych pojemników opakowaniowych i sortowane. W handlu używa się głównie tacek 400 lub 500g.
Źródło:Freshlaza zawww.boeckmannerdbeeren.de