Sady morelowe firmy z Zakarpacia (Ukraina), która sprzedaje swoje produkty pod marką Konik, zajmują powierzchnię około 20 hektarów. Ogrodnicy uprawiają 12 odmian moreli. Wszystkie odmiany sprowadzane są z Francji, cenione są za walory smakowe.
Odmiany dzielą się na dwa typy - żółto-czerwony (dwukolorowy) i czerwony (ponad 80% ich powierzchni to czerwone). Czerwone morele szybko stają się popularne w Europie. Ponieważ wyglądają atrakcyjnie i zawierają znacznie więcej przeciwutleniaczy, w Europie aktywnie promuje się tezę, że są zdrowsze niż zwykłe morele.
Jak pisze sieć supermarketów Silpo na swoim profilu na Facebooku , oba rodzaje moreli można kupić w supermarketach sieci. Odmiany o czerwonych policzkach - „Jilgat”, „Izigat”, „Dzhetgat”. Te trzy odmiany zastępują się nawzajem - od wczesnej do późnej. Odmian żółtych jest więcej i mają głównie japońskie nazwy: „Samurai”, „Ninja”, „Kioto”.
Firma ogrodnicza starannie opiekuje się nasadzeniami. W końcu morele są bardzo wybredne pod względem upału. Nie lubią wiosennych przymrozków. Dlatego rolnicy muszą je na wiosnę ogrzewać przy pomocy ognia i innych metod ogrzewania, aby kwiat moreli nie zamarzł. W tym roku udało im się wyhodować wysoki plon wysokiej jakości owoców, czytamy w raporcie.
Ponadto to TM Konik jest producentem jedynego na rynku ukraińskim soku jabłkowo-morelowego.
Źródło:EastFruit