„Mrozy w okresie kwitnienia były trochę trudne, ale na szczęście nasi producenci ponieśli szkody, które można było opanować. A piękna wiosenna pogoda zapewniła jagody doskonałej jakości”.
Oprócz truskawek, borówki stanowią największą grupę owoców miękkich w asortymencie owoców miękkich Hoogstraten. „Jagody mają łagodny, słodki smak i są w sklepach i na rynkach do października. Mają miękką, puszystą warstwę, prawdopodobnie dlatego, że były zbierane ręcznie. Kiedy ta warstwa znika, tracą wiele ze swojego smaku. Zebrane jagody są starannie sortowane do pudełek i krótko optymalnie chłodzone przed sprzedażą”.
Popyt i podaż borówki niewątpliwie będą się pokrywać, mówi Hannah Docus z Coöperatie Hoogstraten. „Zbiory są obecnie w pełnym toku, a podaż będzie szybko rosnąć w nadchodzących tygodniach. Pierwsze jagody dobrze smakują, więc popyt rośnie. Dzięki temu osiągają przyzwoite ceny. Generalnie mamy nadzieję na wspaniały sezon i z radością zainspirujemy ludzi do rozpoczęcia pracy z belgijskimi jagodami” – podsumowuje.
www,hoogstraten.eu