piątek, 22 listopad 2024
Mołdawscy producenci jagód zamierzają przeorientować swój eksport na rynki europejskie.

Producenci jagód w Mołdawii powinni w tym sezonie zdywersyfikować swoje rynki, ponieważ koszty logistyki eksportowej na tradycyjnym rynku rosyjskim gwałtownie wzrosły z powodu wojny na Ukrainie. - o tym dyskutowali uczestnicy seminarium zorganizowanego przez mołdawskie Stowarzyszenie.

„W celu zwiększenia konkurencyjności jagód produkowanych w Mołdawii producenci i eksporterzy jagód powinni dywersyfikować uprawiane odmiany truskawek  i malin odmianami, które są notowane na rynkach europejskich, uzyskać międzynarodowe certyfikaty potwierdzające bezpieczeństwo produktów.”

Zwraca się również uwagę na znaczenie unowocześniania technologii produkcji jagód, m.in. poprzez inwestycje w uprawę szklarniową w celu zmniejszenia zagrożeń związanych z warunkami klimatycznymi, takimi jak wiosenne przymrozki czy deszcze w okresie żniw. Producenci dyskutowali o możliwości eksportu mrożonych jagód: malin, truskawek, czarnej porzeczki czy jeżyn.

Przewodnicząca Mołdawskiego Stowarzyszenia Berry, Anetta Ganenco, uważa, że ​​obecnie istnieje wiele możliwości zwiększenia sprzedaży jagód, w tym na rynku lokalnym, zwłaszcza jeśli producenci koncentrują się na uprawie jagód w pomieszczeniach, aby zaspokoić zapotrzebowanie lokalnych konsumentów poza sezonem produkcyjnym.

Specjalista projektu USAID, Oleg Calestru, powiedział, że w ciągu ostatnich dwóch lat ekspansja obszarów jagodowych uległa spowolnieniu, ale stwierdzono, że plony i jakość jagód wzrosły dzięki ulepszonym technologiom produkcji. Tak więc, jeśli w 2020 roku w Mołdawii zarejestrowano około 4 tysięcy hektarów obsadzonych jagodami, z których zebrano około 15 tysięcy ton jagód, to w 2021 roku około 18,7 tysięcy ton. „Tendencja w kierunku poprawy jakości zbieranych jagód jest ważna w sytuacji, gdy zamierzamy przeorientować eksport na rynki europejskie” – dodał specjalista.

Obecnie w Republice Mołdawii pod jagodami zarejestrowanych jest około 3,8 tys. hektarów. Z tego 1920 hektarów to truskawki ogrodowe, około 1000 hektarów to maliny, 160 hektarów to jeżyny, pozostała część obsadza się rokitnikiem, czarną porzeczką, aronią itp. do ok. 18,7 tys. ton, 4243 ton wyeksportowano głównie na rynek Federacji Rosyjskiej i Rumunii, kolejne 14 tys. ton zużyto na rynku lokalnym w postaci świeżej lub przetworzonej. Mołdawia zajmuje obecnie 35. miejsce na świecie w eksporcie świeżych truskawek i 25. w eksporcie świeżych malin.

Źródło:EastFruit

Log in or Sign up