czwartek, 25 kwiecień 2024
Mołdawia chce zwiększyć przetwórstwo jagód

Jak podaje portal EastFruit lokalne zakłady mołdawskie planują w tym sezonie zakupić na rynku krajowym około 1,2 tys. ton jagód - malin, truskawek, porzeczek i jeżyn. Oczekuje się, że około dwie trzecie tej ilości surowców będzie kupowane do mrożenia – głównie maliny i jeżyny. Kilkaset ton truskawek i porzeczek zostanie przetworzonych na soki, dżemy.

W porównaniu z poprzednim sezonem, krajowy rynek jagód przemysłowych w Mołdawii, według pracowników usług surowcowych fabryk i zakładów mrożenia owoców, może wzrosnąć, ale tylko nieznacznie - o nie więcej niż 10-15%. Wiele będzie zależało od zbioru jagód (głównie malin, truskawek, porzeczek) na własnych plantacjach przetwórców. Wielu z nich nie rozumie również, czy do nowego sezonu będzie w stanie zakupić wymaganą ilość materiałów produkcyjnych, w szczególności niektórych rodzajów puszek, zakrętek typu twist-off itp., które były wcześniej kupowane w znacznych ilościach w Ukraina.

Eksperci rynku jagodowego uważają, że w tym roku przetwarzanie jagód dla dużych gospodarstw może i powinno w pewnym stopniu zastąpić eksport „miękkich jagód” na rynek rosyjski. Dostawa mołdawskich produktów owocowych transportem drogowym do niego zajmuje 10-12 dni „drogami okrężnymi”. Oczywiście szanse na zachowanie jakości łatwo psujących się jagód w takim czasie transportu są naprawdę niewielkie.

W 2021 r. Mołdawia wyeksportowała 4,24 tys. ton jagód (ponad 90% na rynek rosyjski). Jednocześnie, według szacunków Ministerstwa Rolnictwa i Przemysłu Spożywczego MAIA, w ubiegłym roku zbiory jagód w kraju z 3,8 tys. ha wyniosły 18,7 tys. ton.

Źródło:EastFruit

Log in or Sign up