Włoska firma Coviro Azienda Vivaistica , specjalizująca się w produkcji sadzonek truskawek i szparagów, zamierza wprowadzić dwie nowe odmiany w obu segmentach.
„Mamy kilka nowych produktów, które będziemy prezentować na targach. W ostatnich latach dużo pracowaliśmy nad badaniami i innowacjami. Badania koncentrują się na selekcjach, które są rustykalne i odporne na główne choroby gatunku, związane zarówno z organoleptycznym jakości i długiej trwałości owoców, do produkcji ekologicznej."
Jeśli chodzi o truskawki, Coviro zaprezentuje nowe rośliny dla sektora profesjonalnego, w pełni przystosowane do klimatu kontynentalnego, takie jak BL29*Nadja, wczesna odmiana oraz Lauretta, średnio-wczesna odmiana będąca wynikiem badań. działalność Politechniki Marche w Ankonie. Ponadto pojawią się nowe gatunki dla sektora hobbystycznego, takie jak ponownie kwitnąca BL72R Dulcinea* i BLB5*Bianca o słodkich i pachnących białych owocach.
Niektóre inne badania były skierowane na nowe gatunki w pełni przystosowane do cieplejszego klimatu śródziemnomorskiego.
„Mamy dwie nowe ekskluzywne odmiany, które są wynikiem badań CREA wraz z Arsac i Cooperativa Torrevecchia z Lamezia Terme (CZ). Są to Medì, wczesna i bardzo produktywna odmiana oraz Lam 23.22 (Ligea) w średnim wieku, który wyróżnia się wysoką jakością organoleptyczną” – kontynuował Sbrighi.
Obie odmiany dają dobre wyniki, zwłaszcza Medì na bardzo wczesnych obszarach Marsali oraz Ligea w Kalabrii, gdzie jest ceniona za doskonałą jakość i trwałość. Obie odmiany będą dostępne w październiku zarówno jako rośliny świeże, produkowane w szkółkach hiszpańskich i polskich, jak i rośliny doniczkowe z korzeniami na wierzchu we wrześniu-październiku.
„Kolejną odmianą, którą zaproponujemy na południe, jest Limvalnera, pochodząca z badań przeprowadzonych przez Limgroup, która jest doceniana w rejonie Metapontino (region Basilicata, Włochy), gdzie wykazała dobrą wczesność, połączoną z wysoką produktywnością w tym na ciężkich glebach. W przypadku tej ostatniej odmiany, oprócz świeżych roślin i ukorzenionych wierzchołków, dostępne są również rośliny z nagimi korzeniami w lodówce”.
Źródło:coviro.it