czwartek, 21 listopad 2024
Globalna powierzchnia sadzenia borówki wzrosła o 4726 hektarów, przy tempie wzrostu 53%

Popularność borówek na chińskim rynku owocowym wzrosła w ostatnich latach. Borówki są bogate w składniki odżywcze, które mogą zapobiegać nowotworom, zmiękczać naczynia krwionośne i wzmacniać funkcje odpornościowe organizmu. Produkcja borówki w Ameryce Północnej zajmuje pierwsze miejsce na świecie, a rozwój światowego przemysłu borówki wskazuje na zróżnicowany trend rozwojowy. Obszary uprawy borówki w Chinach znajdują się głównie w Yunnanie, Guizhou, Syczuanie i innych regionach. W przyszłości trzy koncepcje korzystnego obszaru produkcji, jakości i różnorodności staną się głównym nurtem.


Od 2011 do 2021 roku światowy obszar sadzenia borówki wzrósł o 4726 hektarów, przy tempie wzrostu 53% i średnim rocznym tempie wzrostu 4,90%. W ciągu ostatnich dziesięciu lat szczytowe tempo wzrostu globalnej powierzchni sadzenia borówki wyniosło 10,88%, a poziom dolny 1,40%.

Szacuje się, że światowy obszar sadzenia borówki wyniesie w 2022 roku 0,13 mln ha. W 2021 roku światowy obszar sadzenia borówki wyniósł 126 146,6 ha, z czego na drugim miejscu plasuje się obszar sadzenia borówki w Ameryce Północnej, z powierzchnią sadzenia 52 573 ha, co stanowi 41,68% całkowitej światowej powierzchni sadzenia, następnie Europa (28 533 ha) i Ameryka Południowa (13 440 ha), obszar sadzenia borówki azjatyckiej wynosi 64 553 ha.

W ciągu ostatnich dziesięciu lat szczytowe tempo wzrostu światowej produkcji borówki wyniosło 24,59%, a dołek -2,22%. Oczekuje się, że światowa produkcja borówki wyniesie 935 500 ton w 2022 r. W 2021 r. światowa produkcja borówki wynosi 850 900 ton, z czego Ameryka Północna zajmuje pierwsze miejsce pod względem produkcji borówki, z produkcją 671 000 ton, co stanowi 78,86% całkowitej światowej, a następnie przez Amerykę Południową (180 300 ton) i Europę (168 500 ton). Produkcja borówki azjatyckiej wynosi 302 000 ton.

W 2021 r. całkowity wolumen światowych transakcji importowych borówek wyniósł 429 000 ton, co oznacza wzrost rok do roku o 3,17%, wzrost o 301 700 ton w porównaniu z 2011 r. i średni roczny wzrost o 30 200 ton. W ciągu ostatnich dziesięciu lat całkowite tempo wzrostu importu borówki znacznie się wahało, osiągając szczytowe tempo wzrostu na poziomie 29,54% i dolną wartość 3,17%. Szacuje się, że całkowity światowy import borówek w 2022 r. wyniesie 497 700 ton.


Chiny początkowo utworzyły sześć obszarów produkcyjnych z północy na południe: obszar produkcji półwyspu Liaodong charakteryzuje się uprawą na obszarach chronionych, obszar produkcji półwyspu Shandong łączy zarówno świeżą żywność, jak i przetwórstwo, dorzecze rzeki Jangcy łączy odmiany przetwórstwa i świeżej żywności oraz Guizhou Obszary produkcyjne w Syczuanie koncentrują się głównie na przetworzonych odmianach, obszary produkcyjne w Yunnan, które koncentrują się głównie na wcześnie dojrzewających odmianach świeżej żywności, oraz przyszłe obszary produkcyjne w południowych Chinach, które koncentrują się głównie na świeżej żywności.

Ekologiczne cechy każdego obszaru produkcyjnego są inne, podobnie jak odpowiednie odmiany testowe.

1) W przyszłości głównym rynkiem będą świeże owoce, a doskonała jakość świeżych owoców stanie się pogonią za rynkiem;

2) Czynnik dźwigni cenowej będzie skłaniał do wymiany starych sadów jagodowych, a odmiany o niskiej wydajności produkcji będą stopniowo zastępowane;

3) Inwestycja międzynarodowych gigantów jagodowych w chiński przemysł jagodowy zmusi przedsiębiorstwa krajowe do wprowadzenia ulepszeń technologicznych i ulepszeń;

4) Produkcja regionalna pod kierunkiem trzech koncepcji „dominujących obszarów produkcyjnych, doskonałych odmian i doskonałej jakości” stanie się głównym nurtem, a obszary nienadające się do uprawy borówki będą się rozwijać powoli lub nawet stopniowo kurczyć;

5) Zgodnie z założeniem „całego łańcucha produkcji” przedsiębiorstwa prowadzące, wdrażające i opanowujące rynek świeżych owoców, „gospodarstwa rodzinne” i „duże plantacje” staną się głównymi modelami produkcyjnymi;

6) Produkty przetwórcze zdominowane przez sok jagodowy, napoje i suszone owoce będą się stale i szybko rozwijać i będą napędzać sadzenie przetworzonych odmian ukierunkowanych na przetwarzanie surowców.

Źródło: lanmeibk

Log in or Sign up