wtorek, 10 grudzień 2024
Uzbekistan chce zwiększyć produkcję mrożonek

Obecnie w Uzbekistanie działa 9 zakładów zamrażania produktów owocowo-warzywnych o łącznej wydajności 80 tys. ton produktów rocznie. Ministerstwo Rolnictwa Uzbekistanu planuje utworzenie w latach 2022-2026 20 zakładów o zdolności produkcyjnej co najmniej 125 000 ton w ramach działań mających na celu zwiększenie zdolności przetwórczych warzyw i owoców.

Tym samym, jeśli te plany zostaną zrealizowane, w ciągu najbliższych czterech lat łączna zdolność zamrażalniczych przedsiębiorstw w Uzbekistanie wzrośnie z obecnych 80 tys. ton do 205 tys.

W ostatnich latach agrobiznes Uzbekistanu aktywnie opanowuje technologię zamrażania owoców i warzyw, a eksport mrożonych warzyw i owoców rośnie w szybkim tempie.

Według Komitetu Celnego w 2021 r. wielkość eksportu mrożonych warzyw i owoców z Uzbekistanu wzrosła ponad dwukrotnie w porównaniu do 2020 r. Ponadto tempo wzrostu dochodów z eksportu okazało się wyższe niż tempo wzrostu w ujęciu fizycznym. Oznacza to, że w strukturze eksportu mrożonych warzyw i owoców nastąpiło przesunięcie w kierunku produktów z wyższej kategorii cenowej.
Pod koniec października 2021 r . EastFruit przeanalizował szczegółowo strukturę eksportu mrożonych warzyw i owoców według rodzaju produktu, a także jego dynamikę według danych za okres styczeń-październik 2021 r. W szczególności zauważono ogromny potencjał światowego rynku mrożonych warzyw i owoców oraz perspektywy rozwoju eksportu mrożonych owoców i warzyw z Uzbekistanu.

Jeśli w 2021 r. eksport mrożonych warzyw, owoców i jagód z Uzbekistanu sięgnął 18,1 tys. ton, to np. Polska eksportuje rocznie około 800 tys. w ujęciu ilościowym eksport z Polski jest 44 razy większy niż z Uzbekistanu. Portal EastFruit podaje, że surowce w Polsce są droższe, a parametry jakościowe surowców do mrożenia w Uzbekistanie mogą być wyższe.

Źródło:EastFruit

Log in or Sign up