czwartek, 21 listopad 2024
Niemiecka Federalna Agencja Rolnictwa inwestuje we wzmacnianie gruszek

Instytut Juliusa Kühna (JKI) bada mechanizmy odpornościowe na najważniejszą chorobę bakteryjną gruszek, chcąc wzmocnić  nowe odmiany do uprawy w Niemczech. 

W Niemczech zapotrzebowanie na gruszki, niezależnie od tego, czy są one produkowane konwencjonalnie czy ekologicznie, nie może być obecnie zaspokojone z produkcji krajowej. Odmiany dominujące na rynku mają piętę achillesową: są bardzo podatne na zarazę ogniową.  Lucas, Conference, Williams, czy  Clapp, żadna z tych najczęściej uprawianych odmian gruszek nie ma odporności na bakterię Erwinia amylovora. Projekt badawczy FeuResBir chce tu wykonać ważne prace przygotowawcze, aby hodowla odpornych odmian gruszek nabrała nowego rozmachu.

Zaraza ogniowa jest najważniejszą chorobą w uprawie gruszy, patogen bakteryjny jest uważany w UE za tzw. szkodniki niekwarantannowe (RNQP). Obecnie jedynym sposobem na utrzymanie patogenu w ryzach jest regularne sprawdzanie sadów gruszowych i sąsiednich roślin żywicielskich, a także usuwanie lub radykalne wycinanie porażonych drzew. „Ponieważ choroby nie można zwalczyć pestycydami lub tylko w bardzo ograniczonym stopniu, hodowcy wiążą duże nadzieje z nowymi odmianami” – informuje dr. Andreas Peil, który pracuje jako hodowca w JKI w Dreźnie-Pillnitz. „Podczas gdy mechanizmy odporności na bakterię zarazy ogniowej są intensywnie badane w różnych programach hodowlanych jabłek, międzynarodowe wysiłki na rzecz gruszek są bardzo ograniczone” – wyjaśnia naukowiec.

Do projektu FeuResBir przywieziono odpowiednich partnerów niemieckich z Bawarii i Jeziora Bodeńskiego, ale zaangażowani są również partnerzy naukowi z Hiszpanii i Nowej Zelandii. Razem chcą zbadać zasoby genetyczne dzikich gruszy i gatunków, aby sprawdzić, czy niosą one odporność, które geny są zaangażowane w obronę przed chorobami i w jaki sposób są one dziedziczone, aby można je było wykorzystać do hodowli odmian.


Informacje ogólne o projekcie:
Projekt, finansowany przez Federalne Ministerstwo Żywności i Rolnictwa (BMEL), jest finansowany przez sponsora projektu, Federalną Agencję ds. Rolnictwa i Żywności (BLE). FeuResBir jest przetwarzany przez Instytut Badań Hodowli Owoców JKI. Partnerami współpracy naukowców zajmujących się hodowlą w Dreźnie są Bayerische Obstzentrums GmbH, Fundacja Centrum Kompetencji Obstbau-Bodensee, Hiszpański Instytut Rolno-Spożywczy, Badań i Technologii (IRTA) oraz Plant & Food Research (PFR) z Nowej Zelandii. W ramach JKI zaangażowane są specjalistyczne instytuty ochrony roślin w uprawie owoców i winorośli w Dossenheim oraz specjalistyczny instytut badań w Quedlinburgu.  

Źródło: Instytut Juliusa Kühna (JKI),fruchportal.de

Log in or Sign up