Publiczno-prywatny program doskonalenia borówki opracowany w Tucuman przez Wydział Rolniczy UBA we współpracy z firmą rolniczą EarlyCrop SA opracował nową odmianę borówki pod nazwą Naike.
„Początkowo chcieliśmy wybrać materiały produkowane lokalnie, ale potem wzięliśmy pod uwagę, jakich owoców wymaga rynek i nowości w genetyce w innych częściach świata” – powiedział Gustavo Schrauf, kierownik Katedry Genetyki na Wydziale Rolniczym UBA i członek projektu. Schrauf podkreślił również znaczenie wkładu w zakresie genetyki upraw z Chin i Stanów Zjednoczonych.
„Ta nowa odmiana borówki ma bardzo jędrne owoce o długim okresie przydatności do spożycia i dobrym smaku” – stwierdził badacz.
Wiedza zdobyta podczas rozwoju Naike może być również zastosowana w rozwoju innych gatunków, powiedział Schrauf. „Nasza katedra genetyki w UBA rozpoczęła proces ulepszania pomidorów za pomocą technik i ulepszeń uzyskanych z badań nad jagodami” – stwierdził.
Ta nowa odmiana borówki, która nadaje się do produkcji ekologicznej, wkrótce będzie dostępna w sprzedaży lokalnej i międzynarodowej, a eksport tego produktu będzie ważnym źródłem dochodów walutowych dla kraju – dodał.
https://www.lavoz.com.ar/agro/agricultura/investigadores-argentinos-desarrollaron-una-nueva-variedad-de-arandanos/