Przy zmianach związanych z "Zielonym Ładem" będzie rosło zainteresowanie plantatorów zakładaniem nasadzeń ekologicznych. Już dziś wiadomo, że zupełnie inne jest w takiej produkcji owoców podejście do nawożenia i ochrony roślin przez szkodnikami i chorobami.
Na wyzwania związane z potencjalnymi trudnościami dla plantatorów odpowie projekt prowadzony w Instytut Ogrodnictwa - PIB "Kształtowanie odporności roślin jagodowych w uprawie ekologicznej poprzez poprawę bioróżnorodności i innowacyjne strategie gospodarowania"-informuje Instytut ogrodnictwa -PiB
Celem projektu jest zwiększenie bioróżnorodności powierzchniowej i glebowej na europejskich ekologicznych plantacjach truskawki i maliny w celu zwiększenia odporności roślin na główne szkodniki i choroby.
Cel ten zostanie osiągnięty poprzez zastosowanie na plantacjach jagodowych roślin towarzyszących (pasy kwietne, rośliny pułapkowe, rośliny okrywowe) i wzbogacenie różnorodności mikrobiologicznej gleby oraz zorganizowanie poletek demonstracyjnych dla innowacyjnych strategii zwalczania szkodników.
Partnerzy projektu:
• Institute for Food and Environmental Research, Niemcy,
• University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine of Bucharest, Rumunia,
• National School of Agriculture of Meknes, Maroko,
• University of Moulay Ismail, Maroko,
• University of Copenhagen, Dania,
• Cooperativa Agricola Rodagria Produce, Rumunia.
Instytucja finansująca: Narodowe Centrum Badań i Rozwoju
Kierownik projektu: dr hab. Grzegorz Doruchowski, prof. IO-PIB
Okres realizacji: 01.11.2021 – 31.10.2024
Źródło:Instytut Ogrodnictwa - PiB